Altors topchef: Det havde kostet 9 milliarder at redde OW Bunker

Op mod 9 milliarder kr. manglede der i OW Bunker, siger Altors topchef Harald Mix i den første kommentar til konkursen i den danske virksomhed. Samtidig mener han, at der blev begået bedrageri i O.W. Bunker.

Harald Mix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ville have kostet op mod 9 mia. danske kr. at redde OW Bunker, siger Altors topchef Harald Mix, der er en af den nordiske kapitalfondsverdens mest kendte personer.

Det er første gang Harald Mix udtaler sig om OW Bunker, som Altor børsnoterede i marts og som for en måned siden gik konkurs.

I et interview med det svenske erhvervsmagasin Affärsvärlden afslører han samtidig, at han angiveligt ligger inde med oplysninger om, at der er begået bedrageri i OW Bunker. Det er oplysninger som bestyrelsen ellers delvist har trukket i land og som er blevet skarpt  afvist af advokaterne for to tidligere ansatte i OW Bunker.

"Jeg mener ikke, at virksomheden blev præsenteret som noget andet en det det var. Men man kan ikke beskytte sig mod bedrageri. Vi har opbygget et system mod tab, og det er aldrig sket noget som har været i nærheden af det her i de ti år, jeg har fulgt selskabet. Det var ikke en kasinovirksomhed," siger Mix til magasinet.

OW Bunker gik konkurs efter fejlslagne spekulationer med oliekontrakter og efter tab på en kunde i Sinngapore.

"Kigger man på historien over de seneste fem år, kan man se, at trading var en meget stabil og begrænset del af virksomheden forrretning. Med de begrænsinger som fandtes for trading var der ingen scenarier som vi identificerede kunne skabe sådanne tab", siger Mix.

Han siger, at Altor gjorde meget for at redde selskabet. Men til sidst trak de 13 banker, som leverede kreditterne til selskabet, deres tilsagn.

"Vi arbejdede døgnet rundt for at finde en løsning sammen med banksyndikatet, og vi kiggede på at skyde yderligere kapital ind i selskabet. Men da der kom yderligere problemer i Singapore var tilliden hos modparterne opbrugt. Og når tilliden er opbrugt i den her type virksomheder mangler forudsætninger for at drive den videre, " siger Mix.

Han siger, at det ville have kostet op mod 9 mia. danske kr. at redde OW Bunker.

"Det var ikke muligt for Altor at fylde det hul. Der var behov for næsten 1,5 mia. dollar i bankfinansiering og egenkapital. (...) Det havde vi aldrig kunnet pga. det tilsagn, vi har fra vores investorer," siger Harald Mix.

Sagen kan blive meget alvorlig for Altor. Flere danske og udenlandske investorer arbejder på omfattende sagsanlæg, som blandt andet kan ramme den svenske fond.