Omstridte piratlove skydes til hjørne

Onsdagens mørklægning af Wikipedia og mange andre webtjenester giver nu pote: De amerikanske politikere sætter kontroversielle antipiratlove på hold.

Foto: YVES HERMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man driver nogle af verdens mest brugte nettjenester, lønner det sig at protestere så højt, at alle kan se det.

Fredag blev to nye lovpakker nemlig sat på hold af de amerikanske politikere, efter at Google, Wikipedia og flere andre af internetbaserede virksomheder havde protesteret hele onsdagen.

Onlineopslagsværket Wikipedia gik helt i sort onsdag for de amerikanske brugere, der i stedet blev mødt af en informationsside om det nye lovforslag, der - i Wikipedias øjne - ville være ødelæggende for ytringsfriheden på nettet.

Sort bjælke

Google kørte hele dagen med en sort bjælke over Google-logoet og flere andre sider havde lavet tilsvarende protester.

Protesterne var dog målrettet brugere i USA, og brugere fra Danmark mærkede derfor ikke det store til protesterne.

De lovpakker kaldes i daglig tale SOPA (Stop Online Piracy Act) og PIPA (Protect Intellectual Property Act), hvoraf den første primært omhandler netpirateri og piratkopiering, mens den anden henvender sig til kopiprodukter, varemærkekrænkelser og forskellige former for medieindhold.

Lovpakkerne var til behandling i den amerikanske kongres, og hvis de blev vedtaget, ville det blandt andet blive langt lettere at blokere udenlandske pirattjenester, ligesom at det ville blive juridisk problematisk at linke til dem, fordi man i så fald ville kunne blive betraget som medansvarlig.

Links forbudt

Sidstnævnte problem var især prekært for Google, der jo netop lever af at linke til alting, men det var også centralt i Wikipedias protester. Blandt andet udtalte Wikipedia-stifteren Jimmy Wales, at det var i strid med den amerikanske forfatning at forbyde sitet at linke fra Wikipedia-opslaget om Pirate Bay til selve Pirate Bay.

Bag de to lovforslag stod en lang række rettighedshavere, herunder mediemogulen Rupert Murdoch, der længe har haft et horn i siden på Google, der ifølge en bandbulle fra Murdoch på Twitter, agerer 'piratleder'.

Også den farmaceutiske industri er blandt tilhængerne - og her har der tidligere været sager, hvor Google har tilladt annoncer for udenlandske kopiprodukter af amerikansk, patenteret medicin, hvilket Google endte med at få klø for.

PIPA-lovgivningen ville gøre det markant lettere at drage Google til ansvar, hvilket ifølge modstander-siden ville give alskens sites en helt urimelig stor opgave med at overvåge, om de sites, de linker til, opfylder loven.

Obama imod

Umiddelbart op til protestdagen onsdag, erklærede Obama-administrationen sig delvis modstander af lovene, fordi de var for svære at føre ud i livet.

Fredag trak både republikanerne og demokraterne så deres støtte til det nuværende lovforslag, hvilket betyder, at der ikke som planlagt skal stemmes om forslagene den 24. januar.

I Danmark fik vi en forsmag på vores egen udgave af de metoder, der skitseres i den amerikanske SOPA-lovgivning helt tilbage i 2006, hvor pladeselskaberne fik en fogedretskendelse om, at Tele2 skulle lukke for kundernes adgang til den russiske musiktjeneste AllofMP3. Det var en sag, der siden blev fulgt op af mange tilsvarende kendelser - blandt andet mod Pirate Bay.