Nye Surface-tavle-PCer fra Microsoft på vej

Softwaregiganten ventes mandag at præsentere en Surface 2 og en lillebror med mindre skærm.

Microsoft begyndte for et år siden at producere sine egne tavle-PCer med Windows som styresystem. Surface hedder de og fåes med og uden påklikkeligt tastatur. Nu kommer efterfølgerne, der forhåbentlig vil sælge bedre. Arkivfoto: Timothy A. Clary, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Microsoft håber at komme bedre med i kampen, når softwaregiganten mandag eftermiddag lancerer nye Surface-tavlecomputere, herunder en med mindre skærm for at konkurrere med blandt andet Googles Nexus 7 og Apples iPad Mini.

Det er det forventede udfald af den præsentation, som Microsoft har indkaldt til i New York mandag klokken 16.30 dansk tid.

Microsoft lancerede for snart et år siden sine første, egenproducerede tavlecomputere under Surface-navnet: en med den skrællede Windows RT-udgave, som ikke kan køre standard-PC-programmer men udelukkende apps/småprogrammer, og så den fulde udgave, Surface. Salget har imidlertid været en katastrofe, måske på grund af prisen, der ligger højere end alle konkurrenternes, måske fordi Windows 8-styresystemet fik en dårlig start, fordi folk ikke kunne finde ud af at bruge det som den hybrid, det er mellem det gamle Windows-PC-styresystem og Windows Phone-mobilfladen med de interaktive, farvede fliser.

Kæmpe nedskrivning

Microsoft skar i begyndelsen af august 100 dollars af prisen på de dyre udgaver af Surface. I juli blev Surface RT med den mindre udgave af Windows 8, Windows RT, hvor man ikke kan installere traditionelle Windows-programmer men kun apps/småprogrammer, fra den ene dag til den anden 30 procent billigere.

Med regnskabet 18. juli måtte Microsoft nedskrive værdien på sit Surface-varelager med 900 millioner dollars eller fem milliarder kroner. Ud fra beløbet svarer det til et lager på seks millioner styk - langt flere, end Microsoft har formået at sælge på lidt over et halvt år. Indtil nu har salget af Surface RT, der kom i oktober 2012, og Surface med den fulde udgave af Windows 8 fra februar 2013 solgt for i alt 853 millioner dollars. Til sammenligning solgte Apple over tre kvartaler iPad-tavlecomputere for næsten 24 milliarder dollars.

Opdatering af Windows på vej

Microsoft ventes i de nye udgaver at udnytte, at chippene i mellemtiden er blevet udvikler, så de bruger mindre energi og derfor ikke kræver en blæser. Dermed kan Surface gøres lettere og tyndere. Der er tale om Haswell-chippen, som allerede bruges i PCer fra Samsung, Dell og Apple.

Selve Windows 8 bliver 17. oktober opgraderet til Windows 8.1 i den første større opdatering, siden Windows 8 kom på gaden i oktober 2012. I Windows 8.1 vender en afart af den klassiske Start-knap tilbage, og man vil kunne vælge at springe de farvede fliser over og lande direkte på sit skrivebord som hidtil. Samtidig sker der en række opdateringer af funktioner og programmer, som alt sammen skal gøre flere trygge ved at bruge Windows 8, inden Microsoft om under et år trækker stikket helt for også sikkerhedsopdateringer til det gamle Windows XP, som stadig bruges af mange.