Hedt efterår venter Microsoft og Nokia

Hverken software- eller mobilgiganten ligger lunt i svinget men skal tværtimod have rettet op på rigtigt mange fronter i løbet af de kommende måneder. Samtidig buldrer konkurrenterne frem.

Foto: JUSTIN SULLIVAN. Denne mand har et problem – faktisk har han mange. Microsofts topchef siden 2000, Steve Ballmer, presses af sine aktionærer, som vil se resultater eller en ny mand i chefstolen, og det skal blandt andet Nokias Lumia-telefoner med Microsofts software Windows Phone og den nyeste Windows 8 levere. Sidstnævnte bliver i oktober kraftigt opgraderet efter kritik fra brugerne, men om det vil løfte det elendige salg af Microsofts egen tavlecomputer, Surface, i den vigtige julehandel, vil vise sig.
Læs mere
Fold sammen

Der venter et hedt efterår for to af verdens store teknologiproducenter, som skal have alt til at lykkes på en del rygende valpladser, hvis de stadig vil være en del af fremtidens spil. Den amerikanske softwaregigant Microsoft og den finske mobilproducent og skæbnefællesskabspartner Nokia er begge under solidt pres for at genvinde fordums storhed på et verdensmarked for teknologi, som ændrer sig i hastigt tempo. Og selv med dybe lommer kan man sagtens stå i udfordringer til halsen.

Microsoft skal først og fremmest have skabt tillid til sit nye styresystem, Windows 8. Windows 8 blev lanceret i oktober 2012 men har ikke solgt så meget som ventet. Der er indtil nu solgt 100 millioner Windows 8-licenser, men mange har klaget over det nye design, hvor mobilverdenens farvede ikoner og det traditionelle PC-skrivebord blandes sammen.

Opdateret Windows på vej

Kritikken har været så høj og markant, at Microsoft 18. oktober frigiver en større opdatering, Windows 8.1, som bl.a. gør det muligt at springe de farvede ikoner over, og som genindfører Windows Start-knappen, dog ikke med samme funktioner som tidligere.

En solid del af Microsofts indtjening kommer fra de Windows-udgaver, som PC-producenterne installerer på forhånd på fabrikken. Microsofts masterplan er at koble PCerne sammen med mobiltelefonerne, spillekonsollen Xbox og tavlecomputere med Windows som styresystem.

PC-salg dykker

Ud over en vægren ved at tage Windows 8 til sig hos både privat- og erhvervskunder fortsætter det traditionelle PC-salg samtidig med at dykke – i 2. kvartal med 11 procent på verdensplan og i Vesteuropa med hele 19,8 procent, viser de nyeste tal fra analysehuset Gartner, som følger teknologimarkederne tæt. Til gengæld voksede Microsofts omsætning i 2. kvartal på Office 365-onlinekontorpakken, Outlook-posttjenesten, Skype-beskedtjenesten og Xbox Live-spilleplatformen. Den nye Xbox One er dog netop blevet udsat til 2014 i otte lande, heriblandt Danmark, Sverige og Norge, og når således ikke den vigtige julehandel, som traditionelt udgør omkring 30 procent af årets omsætning blandt teknologiproducenter.

Selv om folk stort set ikke har skåret ned på deres penge til indkøb af ny teknologi, bliver pengene brugt anderledes. PCerne vælges fra, og smartphonetelefoner og tavle-PCer vælges til. Derfor har Microsoft udvidet sin egen produktion af hardware, senest med tavle-PCen Surface, der er tænkt som en udfordrer til Apples stadig dominerende iPad. Men Surface, der betyder »overflade«, har solide problemer med at holde salgskurverne ovenvande.

Aktiekursen styrtdykkede

Microsoft skar i begyndelsen af august 100 dollar af prisen på de dyre udgaver af Surface. I juli blev Surface RT med den mindre udgave af Windows 8, Windows RT, hvor man ikke kan installere traditionelle Windows-programmer men kun apps/småprogrammer, fra den ene dag til den anden 30 procent billigere.

Med regnskabet 18. juli måtte Microsoft nedskrive værdien på sit Surface-varelager med 900 millioner dollar eller fem milliarder kroner. Ud fra beløbet svarer det til et lager på seks millioner styk – langt flere, end Microsoft har formået at sælge på lidt over et halvt år. Indtil nu har salget af Surface RT, der kom i oktober 2012, og Surface med den fulde udgave af Windows 8 fra februar 2013 solgt for i alt 853 millioner dollar. Til sammenligning solgte Apple over tre kvartaler iPad-tavlecomputere for næsten 24 milliarder dollar.

Microsofts aktiekurs styrtdykkede da også med 11,4 procent, det største fald i fire år. Dermed forsvandt på et øjeblik 32 milliarder dollar af Microsofts værdi. Indtil da var Microsoft-aktien steget med 32 procent i år.

Nedskrivningen sendte chokbølger gennem investorerne. Nu har det amerikanske advokatfirma Robbins Geller Rudman & Dowd startet et massesøgsmål mod Microsoft blandt folk, der har købt Microsoft-aktier mellem 18. april og 18. juli, altså offentliggørelsen af de to seneste regnskaber. De mener nemlig, at Microsoft har snydt investorerne ved at holde de dårlige salgstal hemmelige.

»Det, som de tiltalte vidste, men ikke oplyste investorerne om, var, at Microsofts indtog på tavlecomputermarkedet var en fuldstændig katastrofe,« hedder det i søgsmålet.

Også internetgiganten Amazon har måttet sænke priserne på sine Kindle-tavlecomputere som en del af priskrigen på tavlecomputere og en strøm af nye modeller fra de fleste store producenter.

Samtidig flader salgskurverne på tavle-PCer nu noget ud. I 2. kvartal lå det på verdensplan 9,7 procent lavere end i 1. kvartal, har analysehuset IDC gjort op. Det er dog med 45,1 millioner styk stadig 60 procent højere end for et år siden og vil ifølge analysehuset Forrester nå et salg på 381 millioner styk i 2017, heraf 18 procent til erhvervsbrugere.

Mobil udfordring

Topchef Steve Ballmer ændrede midt i juli hele organisationen i Microsoft, den største ændring i fem år, for at samle ansvaret for alt udstyr, som Microsoft har en finger med i.

Formålet var at kunne rykke med »større hastighed, effektivitet og evner i en verden, der ændrer sig hurtigt«, som det officielt lød.

Den helt store udfordring for Microsoft ligger i overhovedet at være noget på mobilmarkedet.

Windows Phone-styresystemet, hvis interaktive, farvede fliser er kopieret til Windows 8, er fortsat forsvindende lille i statistikkerne. 3,3 procent af alle leverede mobiltelefoner kom i april-juni med Windows Phone, som dermed lige har slået Blackberry af pinden som nummer tre. Men 79,3 procent af alle mobiltelefoner leveres med Googles mobilstyresystem, Android, og 13,2 procent kommer med Apples iOS-software.

Nokia skrottede eget software

Nokia er den største producent af telefoner med Windows Phone, som finnerne valgte at satse fuldt ud på i februar 2011 og derefter skrottede al sin egen software. I april-juni 2013 solgte Nokia 7,4 millioner sådanne Lumia-telefoner.

Det er ny rekord for Nokia, men forsvindende få i forhold til, hvad Samsung og Apple leverer og sikrer blot, at der nu kun sker et begrænset dræn i Nokias kassebeholdning.

»En investering i Nokia-aktien er fortsat forbundet med stor usikkerhed, og selskabet opererer med lav sigtbarhed. Dagens regnskab er dog efter vores vurdering et lille skridt i den rigtige retning,« lyder vurderingen fra aktieanalytiker Morten Imsgard fra Sydbank efter Nokias seneste regnskab i juli, som viste et underskud på 115 millioner euro.

Opstramning nødvendig

Jo Harlow, der er ansvarlig for Nokias mobilproduktion, erkender, at både Microsoft og Nokia skal stramme sig an for at gøre Windows Phone til en succes. Især er der brug for at få udviklet langt flere småprogrammer/apps til Windows Phone for at gøre systemet mere populært.

»Der er brug for større opmærksomhed om Windows-telefoner og Lumia. Der er brug for et bredere økosystem af applikationer,« siger Jo Harlow til Wall Street Journal.

Efteråret byder på en solid oprustning på mobilfronten. Sydkoreanske LG – verdens mobilproducent nummer 3 – har netop lanceret sin nye topmodel G2, og det Google-ejede Motorola har sendt Moto X på markedet.

Apple holder 10. september præsentation af formodentlig en opdateret iPhone, en iPhone 5S, og overhales indenom af sydkoreanske Samsung – verdens største mobilproducent – som 6. september ventes at lancere en Galaxy Note III-krydsning mellem en telefon og en tavlecomputer.

Mobilproducenterne begynder dog at mærke, at mange af de »gamle« mobilmarkeder efterhånden er mættet, fordi folk allerede har købt den smartphonetelefon, som erstatter den gamle almindelige mobiltelefon. Salget og indtjeningen bliver derfor presset, så der skal tænkes nyt, samtidig med at priserne falder, og konkurrencen skærpes.