NASA vil fange asteroide

USA har efter alt at dømme en plan om at fange en asteroide for at transportere den ned til jordiske breddegrader.

Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske rumfartsadministration NASA har efter alt at dømme planer om at tage på en opsigtsvækkende fangstmission i rummet.

Ifølge tidsskriftet Aviation Week ønsker NASA at virkeliggøre drømmen om at indfange en asteroide ude i rummet mellem Mars og Jupiter for dernæst at transportere den ned til en bane nær Månen.

Det vil nemlig gøre det muligt at foretage direkte studier af disse kosmiske tidskapsler fra solsystemets dannelse.

Ideen er oprindelig udklækket af det californiske Keck Institute for Space Studies og skulle nu være godkendt på højeste plan i NASA. Af samme årsag ønsker NASA at få en særbevilling på 100 mio. dollar på næste års amerikanske finanslov for at blive i stand til at foretage indledende studier på området.

Det anslås, at det samlet set vil koste godt 15 mia. kr. at føre hele missionen ud i livet - en god bid mindre end den oprindelige amerikanske plan om inden 2025 at sende en bemandet mission af sted med det formål at lande på en såkaldt nærjord-asteroide.

Den nye plan vil i stedet involvere en robotmission til Asteroidebæltet, hvor et fartøj ved hjælp af en oppustelig kæmpepose skal indfange en ca. 500.000 kilo tung asteroide, som derefter fragtes til en bane nær Månen. Det vil være tæt nok på Jorden til, at man efterfølgende vil kunne opsende et bemandet Orion-rumfartøj med henblik på at nærstudere himmellegemet.

Ifølge eksperter vil det vanskeligste blive at finde og udpege en egnet asteroide at styre mod, idet asteroiden ikke må være meget mere end syv meter bred for at kunne blive fanget.

Til gengæld kan grundige undersøgelser af et sådant himmellegeme give videnskaben viden om, hvordan man forhindrer asteroider på truende jordkurs i at ramle ind i vores klode - sådan som det skete midt i februar over det sydlige Rusland.

Merkur-sten

Nu talen er på truende himmellegemer, så har amerikanske forskere netop fastslået, at en række grønne meteoritter, der landede i Marokko i fjor, meget vel kan være de første kendte meteoritter fra solsystemets inderste planet Merkur.

Ifølge forskerne er den kemiske sammensætning helt forskellig fra andre nedfaldne klippestumper på Jorden, herunder meteoritter fra Mars eller den store asteroide Vespa.

Til gengæld synes de at minde meget om Merkurs geologiske sammensætning, så de 35 grønne meteoritter stammer sandsynligvis fra Merkur eller et himmellegeme, der minder om det.

I givet fald blev meteoritterne formentlig på et tidspunkt slået af Merkur i forbindelse med et kraftigt asteroidenedfald, hvorefter stumperne strøg til himmels for derefter at lande på Jorden.