Mobilspil trækker med små succeser

Det er de umiddelbart simple spil, der trækker folk til mobiltasterne. De leverer chancen for en hurtig succesoplevelse – og kan trækkes frem på mobilskærmen, uanset hvor og hvornår spilbehovet presser sig på.

Et af årets største mobilspilhit er Flappy Bird fra den vietnamesiske spiludvikler Nguyen Ha Dong. Spillet går ud på at holde en flaksende fugl i live og styre den gennem nogle grønne rør ved at klikke med fingeren på mobilskærmen. På grund af spillets ekstreme popularitet og meldinger om, at det er ekstremt vanedannende, valgte Nguyen Ha Dong i februar at fjerne det fra appbutikkerne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en evig kamp.

Om at få den flaksende fugl styret igennem labyrinten af grønne rør, der konstant står i vejen. At få gulerødderne til at lande på stribe i grønsagshaven, hvor både æbler og rødbeder forstyrrer arbejdet. Og at ramme vejsvinget præcist, når de vrede fugle sidder bag rattet i bilen, der skal styre gennem det bakkede terræn.

Familien af mobilspil som Flappy Bird, Candy Crush-søskende som Farm Heroes og Angry Birds-varianter som bl.a. Go! er som små mikroverdener fulde af problemer, hvor nye hovedbrud konstant dukker op og kalder på svar. Når en forhindring er passeret, er den næste klar til at spænde ben. Men alligevel – og netop derfor – er det svært for millioner af mennesker at holde sig væk.

De hurtige succesoplevelser

De seneste år har mobilspil fra spiludviklingsselskaber som svenske King, finske Rovio og senest vietnameseren Dong Nguyen fundet vej til adskillige smartphones verden over. Ens for dem er, at de udvikler spil i kategorien »casual games«, hvor de især har hittet med Candy Crush Saga, Angry Birds og Flappy Bird, der ofte er blevet betegnet som ekstremt vanedannende spil.

De er da også blandt de mobilspil, som over det seneste par år har plantet sig solidt blandt de mest populære i app­butikkerne, hvorfra millioner har downloadet dem til deres smartphones. Flere af selskaberne bag de store hit i casual games-genren er p.t. på vej med nye spil, og især svenske King er i fokus lige nu med en forestående børsnotering, der forventes gennemført 26. marts.

De mest vellykkede spil er karakteriseret ved, at de er ekstremt nemme at komme i gang med at spille, vurderer spilforsker Jesper Juul, der er lektor ved Kunstakademiets Designskole.

»Som bruger møder du problemer, du ikke har stået over for før, men allerede efter et halvt eller et helt minut får du den første succesoplevelse, når du løser den første forhindring og kan komme videre til næste niveau,« forklarer Jesper Juul, der har skrevet bøgerne »The Art of Failure« og »A Casual Revolution«.

Verdener fulde af uorden

Undervejs gennem de ofte hundredvis af niveauer i mobilspillene bliver der dog typisk skruet så meget op for sværhedsgraden, at det ofte kan resultere i mange tæsk til de smartphones, der lægger skærm til eksempelvis et spil som Candy Crush Saga eller Flappy Bird.

»De er som små verdener fulde af uorden. Det er blot en uorden af mere ideelle problemer, end dem vi møder i den virkelige verden, og de er konstrueret til at kunne løses. Undervejs i spillet opbygger brugerne grundkompetencer, som de skal bruge på nye og sværere måder, hvor de udfordres af sværere baner eller af at skulle klare dem under et tidspres. Og hver gang det lykkes, kommer de ud på et højere niveau,« forklarer Jesper Juul.

Ens for casual games er, at de kan spilles med en minimal tidsinvestering, fordi spillenes sekvenser er meget korte. Dermed skal der typisk få minutters indsats til at nå enten succesen og næste niveau eller fiaskoen og et nyt forsøg. Det er især spil i Candy Crush Saga- og Angry Birds-familierne, som har trukket opmærksomhed hos mobilspilbrugere verden over de seneste år.

Tidligere i år vendte den vietnamesiske spiludvikler Dong Nguyen dog op og ned på den rangering med spillet Flappy Bird, hvor en flaksende fugl skal holdes i live og styres gennem grønne rør ved at klikke på mobilskærmen med fingeren. Det strøg direkte ind på spilhitlisterne og trak så meget opmærksomhed, at Dong Nguyen i februar valgte at fjerne det fra appbutikkerne efter meldinger om, at det var så vanedannende, at det gjorde folk skøre.

At slå tidsoverskud ihjel

Spil- og teknologijournalist Paul Tassi fra det amerikanske medie Forbes har da også i en analyse af Flappy Bird beskrevet den ekstreme popularitet som et udtryk for en »opmærksomhedssøgende underskudsforretning«.

»Du spiller simpelthen, indtil du bliver frustreret nok til at slette det. På en måde er det udtryk for den opmærksomhedssøgende underskudsforretning, som vi lever i. Har du ikke noget at foretage dig et par minutter, hiver du mobilen frem og bakser gennem nogle rør. Du vil dø få sekunder inde i hvert forsøg, og derfor kan spillet slå ethvert tidsoverskud ihjel – om det er et halvt minut eller flere timer,« lyder dele af beskrivelsen af spillet hos Forbes.

Netop bekymringerne om, at spillet gør folk afhængige, har også fyldt meget hos udvikleren Dong Nguyen, der over det seneste par uger har løftet sløret for, at den flaksende fugl måske vender tilbage til appbutikkerne. Sker det, vil spillet ifølge det amerikanske medie Huffington Post have en indbygget advarsel mod at bruge det i for lange perioder ad gangen.

Selv om netop Flappy Bird for tiden rejser en del spørgsmål om, hvor meget værdi et mobilspil skal indeholde, er det ifølge spilforsker Jesper Juul samtidig et udtryk for en ny tendens, hvor nogle spil bliver populære, fordi de er ekstremt svære. Når et spil på én gang er ekstremt simpelt bygget op i designet og er nærmest urimeligt svært at lykkes i, er det let at se, hvor man fejler og sammenligne sin indsats med andres. Samtidig kræver den type spil typisk kun få sekunders tidsinvestering ad gangen, inden det er »game over«, og det gør dem nemme at passe ind i dagligdagen, når et overskydende øjeblik skal slås ihjel.