Mobil datatrafik i Danmark eksploderer

På et år er datatrafikken på mobilnettene vokset med 71 procent. Men vi sender færre SMSer, og snart har flere en hjemmetelefon over netforbindelsen end en gammeldags fastnettelefon.

Den mobile datatrafik er gået eksplosivt frem på et år, fordi flere bruger forbindelsen fra smartphonetelefoner og tavle-PCer. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Kun hver fjerde dansker har nu en fastnettelefon. Samtidig sender vi stadig færre SMS-beskeder til hinanden. Til gengæld vokser den mobile datatrafik eksplosivt.

Det er nogle af tendenserne i den halvårlige telestatistik, som Erhvervsstyrelsen udsender tirsdag morgen. Erhvervsstyrelsen varetager det danske telemarked efter nedlæggelsen af IT- og Telestyrelsen ved regeringsskiftet.

Færre fastnettelefoner og SMSer

På et år er antallet af fastnetkunder faldet fra 29,6 pr. 100 indbyggere til nu 25,6. Det er en tilbagegang på 13,6 procent. Antallet af »gammeldags« fastnetkunder når snart ned under en million på landsplan. Til gengæld vokser mængden af danske kunder, som i stedet har fastnet over deres internetforbindelse, såkaldt IP-telefoni, og de to typer af fastnettelefon er nu snart lige store. 957.000 har i dag IP-telefon, mens 1.025.000 har en traditionel fastnettelefon.

SMS-trafikken fortsætter også nedad. I første halvår af 2012 blev eder sammenlagt sendt 5,74 milliarder SMS-beskeder herhjemme. Det er 6,8 procent færre end for et år siden, hvor vi sendte 6,15 milliarder SMS-beskeder.

Til gengæld er brugen af MMS-billedbeskeder vokset med hele 51,5 procent. I årets første seks måneder blev der sendt 65 millioner billedbeskeder.

71 procent mere datatrafik

Den ubestridt største fremgang er sket på mobil datatrafik, altså brug af internetforbindelsen fra mobiltelefoner og bærbare PCer med mobilmodem. Her er sket en stigning på hele 71,1 procent. I første halvår 2012 blev der brugt 19,4 milliarder megabyte data mod 11,3 milliarder megabyte et år tidligere.

Topscorer er svenskejede Telia - Nordens største teleselskab og nummer tre i Danmark. Telia-kunder er de største forbruger af data på de avancerede smartphonetelefoner, og alene i Telias net er datatrafikken fra smartphonetelefoner steget med 309 procent, hvor den for hele Danmark er gået 240 procent frem. Telias kunder står for mere end en fjerdedel af den samlede datatrafik fra smartphonetelefoner herhjemme.

Selv om det danske mobilmarked forlængst er mættet, fortsætter det samlede antal mobilabonnementer med at stige. Nu er der 8,2 millioner abonnementer i brug eller næsten halvandet mobilabonnement pr. dansker. Godt en million af dem er taletidskort, og det er faktisk en fremgang på 9,9 procent. Taletidskort har aldrig tidligere stået for så stor en vækst. 980.000 af mobilabonnementerne er dedikerede dataabonnementer, altså til mobilt bredbånd.

Flere får fiber

Og der er stadig større interesse for at skifte til billigere og bedre tilbud. 636.000 flyttede i første halvår deres telefonnummer - de 485.000 af dem var mobilnumre, resten fastnetnumre, og på begge områder er det flere end for et år siden.

Derimod er antallet af internetabonnementer med en fast forbindelse stort set uændret. Hvor andelen af mobile dataabonnementer er gået frem fra 28,5 procent midt i 2011 til 31,0 procent et år senere, er andelen af fastnetbredbåndsabonnementer faldet fra 71,5 til 69 procent.

57.000 flere har fået en fiberforbindelse, som især elselskaberne sælger for at konkurrere mod TDC, der ellers sidder solidt på også internetabonnementerne i Danmark. Der er da også en tilbagegang på traditionelle internetforbindelser over det TDC-ejede fastnet. Her har 21.000 kunder sagt op. I dag leveres 55 procent af de faste internetforbindelser over fastnettet, 27,2 procent over kabelmodem og 11,2 procent gennem fiberforbindelser.

Hent selv telestatistikken for 1. halvår 2012 (i PDF-format): http://www.erhvervsstyrelsen.dk/file/294939/telestatistik-2012-1.pdf