Læger lokkes til privatklinikker

Den nye ventetidsgaranti vil trække højt kvalificerede læger fra offentlige hospitaler over i de private klinikker, advarer læger og fagfolk.

Overlæge på Rigshospitalet Jens Stürup bijobber på den private Bekkevold Klinik i Hellerup. Foto: Sigrid Nygaard Fold sammen
Læs mere

Regeringens nye ventetidsgaranti vil i stor stil sende læger og sygeplejersker fra de offentlige sygehuse i arbejde på landets privatklinikker.

Ventetidsgarantien, der fra oktober sikrer patienter behandling inden for en måned, vil sætte turbo på en udvikling, der dræner det offentlige sygehusvæsen for ekspertise, forudser både fagfolk og lægerne selv.

»Effekten er, at man laver et parallelt marked, som er både dyrere og bedre lønmæssigt end det offentlige sygehus. Politikere slår små sygehuse sammen efter devisen: stort er godt, småt er skidt. Det er paradoksalt, for samtidig skaber man grobund for en masse små privatklinikker,« siger ledende overlæge Benn Duus fra ortopædkirurgisk afdeling på Bispebjerg Hospital.

I forvejen er de offentlige sygehuse presset på arbejdskraft på grund af den hidtidige ventelistegaranti på to måneder fra 2002. En rundspørge, som Berlingske Tidende har gennemført hos ti af landets ortopædkirurgiske afdelinger, viser, at hver tredje speciallæge har bijob på et privathospital. Samtidig viser en rundspørge blandt ti af landets største privathospitaler, at tilgangen af læger er mere end fordoblet siden indførelsen af 2002-garantien.

Overlæge Per Hölmich fra ortopædkirurgisk afdeling på Amager Hospital forudser, at patienter fremover pr automatik vil blive ført over i privat regi, da det er vanskeligt at udrede patienter og sende dem på operationsbordet på blot en måned. Man bør indføre differentieret ventetid, mener han. »Det er klart, at en kræftpatient skal have hurtig behandling, men kan man sige det samme om en knæoperation? Med den nye ventetidsgaranti forudser jeg, at man kommer til at operere nogen, som ikke behøver kirurgisk behandling,« siger han.