iPhonen skal lære rullefald

Apple vil lære sine telefoner at lande så skånsomt som muligt, når de falder mod jorden, og på den måde undgå det store - og dyre - problem med knuste skærme.

iPhone 5 har aluminium på bagsiden. Forgængerne havde glas på begge sider og gik derfor ofte i stykker, når de røg på gulvet. Apple har dog søgt patent på en række teknologier, der skal forhindre skader ved fald. Foto: amobil.no Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Markedets bedste smartphones får fortsat stor kritik for at gå for let i stykker. De største tæsk har iPhone 4 og 4S måtte tage imod, da de har glas på begge sider. Nu lader det dog til, at Apple vil gøre noget ved problemet.

De seneste år har stort set al snak om patenter drejet sig om en eller anden form for konflikt mellem producenter, men da patentansøgninger løbende bliver publiceret, giver det også et indblik i, hvad producenterne går med af planer, inden produkterne lander i butikkerne. Det patent, der nu er offentliggjort, viser en teknologi, der skal gøre mobilen i stand til at vende sig, når den falder til jorden.

Et slags rullefald

Denne teknologi kobles sammen med telefonens udvalg af sensorer - som accelerometer og gyroskop - så den ved, hvornår den er i frit fald (se billedet nederst i artiklen). Patentet omtaler også brug af andre typer sensorer som GPS og kamera.

Målet er, at mekanismen skal kunne »lande« telefonen på en måde, der er så skånsom for telefonen som mulig. For eksempel med metalrammen først, hvis telefonen har sådan en - nærmest som et slags rullefald for mobiltelefoner.

Patentet omtaler desuden, at telefonen kan lagre falddata, så den med tiden reagerer bedre og bedre. Om der her er tale om lagring for hver enkelt telefon eller et system, der spænder på tværs af alle iPhone-brugere, får vi ikke noget at vide om.

Mekanismen, der vender telefonen i luften, er ikke den eneste, der omtales i patentet. Blandt andet tænkes der også i, at telefonen skal kunne fastlåse hovedtelefonstikket for på den måde at kunne holde igen så snart den mærker, at den er i frit fald.

Et stykke ude i fremtiden

Det er ikke usædvanligt, at man trækker telefonen med sig, når man har fat i de tilhørende kabler - eksempelvis hvis man har hovedtelefoner på eller snubler i strømkablet. Apple har tidligere markeret sig på denne front med Magsafe-stik på sine computere.

Her sidder kablet fast via magneter, og så snart du snubler i det, løsner det sig fra computeren. På telefonerne forestiller Apple sig, at kablet kan spyttes ud, når telefonen mærker utilsigtede ryk.

Der går ofte rigtig lang tid, før patenter forplanter sig i færdigudviklede produkter. Denne patentansøgning blev sendt ind i 2011, men den er først blevet publiceret nu. Men selv om det kan vare længe, før vi ser produkter med teknologien, så er det alligevel utrolig spændende tanker. Knuste skærme er i dag meget udbredte - og dyre at få lavet.

I mellemtiden satser andre producenter stort på telefoner, der kan tåle de drøje hug. Her i blandt B15 fra bulldozerproducenten Cat.


En lille motor og en vægt inde i telefonen skal kunne ændre tyngdepunktet, så telefonen lander så skånsomt som muligt.

Læs også: Rygte: iPhone-forventningerne indfries ikke i år

Læs artiklen på amobil.no

Oversat af Janus Bødker.