Her er de gadgets du skal kende i 2012

Teknologien vil boome næste år.

Smarte fjernsyn, Android-tavler og bunker af andre forudsigelser om, hvad vi kommer til at se næste år, får du lige her. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du synes, at det gik stærkt i 2011, så bare vent til 2012.

Her vil der for alvor komme krig på kniven i den hastigt voksende gadget-verden, hvor nye forretningsmodeller skyder op og dør hurtigere end almindelige mennesker kan følge med.

Næste år får vi næsten helt sikkert en iPhone 5, en iPad 3, en masse nye Android-dimser og en del flere Windows Phone 7-mobiler. Men hvad vil der ellers ske? Vi har samlet en byge forudsigelser sammen fra flere af de udenlandske tech-medier.

Mashable forudser

Digital udmattelse.

Facebook passerer en milliard, Twitter vil være i vækst - men måske med massevis af passive brugere, og Googles sociale netværk, Google Plus vil også vokse. Flere mennesker vil gennemtænke deres sociale og digitale tilstedeværelse.

Augmented reality

igen-igen Det har været på tale længe, men nu skulle det være ganske vist: Augmentet reality, altså de mange muligheder, der giver, når man kan trække et digitalt lag nedover virkeligheden, vil hitte i 2012. Det vil bare være en del mindre fancy - og eksempelvis ske via apps på mobiler, der kan vise en gode restauranter i nærheden, og meget andet.

Ultrabookens år

Først kom Macbook Air, og lang tid efter opfandt Intel så... Macbook Air. Bare i en PC-udgave, som blev døbt ultrabooks. Her er der tale om meget tynde, og meget lette - og ofte meget lækkert designede bærbare, som ikke fylder meget, og som mange producenter og forbrugere vil kaste deres kærlighed på næste år.

Wall Street Journal forudser

Kindle fire bliver international

Den har fået klø af anmelderne, men Amazons uhyre billigere tavlecomputer, Kindle Fire vil blive fixet og rettet op, og vil derefter blive lanceret internationalt. Det vil ikke pille ved iPads dominans, men alle andre 7-tommer tavlecomputere går en svær tid i møde.

Google Chrome vil vokse

Næste år bliver Googles webbrowser Chrome den mest populære browser - og måske vil Chrome endda vokse helt ind i mobilerne. Firefox vil fortsat falde, og måske vil Mozilla, der står bag browseren, gøre Microsofts Bing-søgemaskine til standard i stedet for Google.

Windows 8 vil ikke slå igennem Næste Windows-version af bygget op omkring fliser, ligesom selskabets mobilsoftware, Windows Phone 7. Men fordi Windows 8 er skabt med særligt blik for tavlecomputermarkedet, vil mange brugere af Windows 7 udskyde en opgradering.

Mobilkrigen fortsætter

Android fortsætter sin vækst, men Blackberry-telefonerne er fortsat populære blandt unge. iPhonen er fortsat det ypperligste man kan ønske sig, og Windows Phone begynder så småt at blive taget mere seriøst som udfordrer. Avisen nævner dog ikke noget om de mobilsystemer, der er udbredt uden for USA, fx Symbian, Bada eller måske kommende Meltemi fra Nokia eller Tizen fra Intel/Samsung.

HTML5 slår Flash ihjel

Hvis du nyder web-TV hos denne danske avis, har du stiftet bekendtskab med teknologien Flash, som udvikles af Adobe. Næste år vil Adobe stoppe med at udvikle Flash til mobiler, og det vil medføre dramatisk fald i brugen af flash på nettet. Årsagen: Udviklerne vil gå efter formater, der duer på tværs af alle slags enheder.

The Telegraph forudser

Apple TV uden fuldt udbud

Et fjernsyn med det velkendte iOS-interface og et stort udbud af indhold vil sætte tempoet for udviklingen, men TV-apparaterne vil ikke have det fulde udbud. Allerede i dag kan man leje film hos Apple i Danmark, men der er bare ikke nogen danske film.

Google Plus flopper

Det bliver ikke i 2012, at Googles sociale netværk vil udfordre Facebook - og selv om Facebook måske lige nu kan se ud til at være presset af Googles Plus-netværkets vækst, får Facebook et kæmpe økonomisk rygstød næste år, når selskabet går på børsen.

Googles Antistrust-sager bliver afgjort

Har Google monopol på søgning - og bliver det monopol misbrugt ? Det spørgsmål vil EU-kommissionen tage stilling til i 2012, og indtil videre har det ikke set godt ud for Google.

Business Insider forudser:

Google klar med møgbillig tavle

Amazons Kindle Fire var et spark i maven på Apple, fordi den koster mindre end det halve af den billigste iPad. Næste år vil Google lancere en tavlecomputer til 200 dollars, som skal sikre Google en stabil indtægt på annoncer og salg musik, film og alskens andre ting i 2012.

Facebook rammer en milliard

Der er kommet konkurrence på de sociale netværk, men Facebook fortsætter alligevel sin vilde vækst. Næste år vil netværket ramme en milliard brugere - fortrinsvis i asien og sydamerika.

Apple vokser, men ikke vildt

Det eneste forudsigelige omkring Apple er, at selskabet som regel klarer sig bedre end forudsagt - men næste år vil det ikke ske. Apple vil klare sig fint, men ikke bedre end man på forhånd har regnet med. Det skyldes især, at Android har møvet sig godt ind allevegne, men også, at Apple efterhånden har ramt en stabilt hurtig udvikling.

Blackberry-ejeren bliver solgt. Men Nokia klarer sig fint.

Mens Blackberry-telefonens opfinder, Canadiske Research In Motion, vil gå helt i stå og til sidst blive solgt - til HTC, Nokia eller ZTE - vil det gå finske Nokia ganske fint. Nokia vil vælte nye telefoner, både Windows-mobiler og andre - ud gennem verdens største mobile salgskanal, og selv om der er lang vej igen, vil det gå Nokia nogenlunde godt, mener Business Insider.

Mobilreklame - endelig

Brugere af Googles Android-mobiler har sikkert allerede lagt mærke til det: Mobilen bliver fremover sovset godt ind i reklamer. Men markedet er lille, og ingen har tjent rigtig mange penge på det - endnu. Men det vil ske i 2012, hvor markedet langt om længe tager fra.

CNN forudser:

Farver og striber

En tavlecomputer er en tavlecomputer, og en bærbar er en bærbar, ikke ? Nej. Ikke i 2012, hvor alle mulige former på elektronik vil blive udforsket. Det er allerede begyndt i 2011 med kombinationer af mobiler, tavlecomputere og bærbare, men har ikke været særlig vellykket foreløbig. Det vil det dog blive i 2012.

Clouds

Det lakker mod enden for kontorsoftware som Microsoft Office, der installeres på harddisken og sælges på fysiske medier. Til gengæld vil vi se meget mere til cloud - altså internet- baserede udgaver af kontorpakker - herunder Google Apps og Office 365, der kører fra nettet. Det er omkostningsbevidstheden hos virksomhederne, der vil drive udviklingen.

Bring Your Own

I gamle dage skulle alle bruge de mobiler og computere, som virksomheden nu engang havde valgt. Nu er det ved at blive mere almindeligt at folk selv vælger - men det er svært for virksomhederne at styre IT-sikkerheden på disse enheder. I 2012 bliver det en del lettere - og derfor mere almindeligt, at du bare bruger din egen Macbook Air i stedet for den tudsegamle Windows XP-slæbbare maskine, der står og snorker på dit skrivebord.

Gamification

Hvis dit liv var et computerspil, var du en figur, der hoppede rundt og samlede point i kampen for at nå næste level. Du ville få bonusliv og alt mulig andet. Men i 2012, vil vi se meget mere til fænoment Gamification, der går ud på at låne de sjove elementer fra computerspil, og fx putte dem ind i skolegangen, hvor eksaminer bliver levels, man skal klare for at komme videre i spillet.