Glødepæreforbud rejser miljøproblem

Forbuddet mod glødepærer vil føre til mere kviksølv i miljøet, forudser lyskildebranchen.

Elsparepærer tjekkes for fejl på en fabrik uden for Shanghai i Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Quilai Shen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste år blev der brændt mere end to millioner sparepærer med kviksølv i danske forbrændingsanlæg. Det tal vil stige med mindst 50 procent på grund af EUs forbud mod glødepærer, skriver Ingeniøren.

Den 1. september blev EUs udfasning af glødepærer indledt med et forbud mod import af matterede pærer. Over de næste år skal glødepærer helt forsvinde, og i stedet skal vi bruge sparepærer.

Indtil videre er det mest udbredte alternativ til glødepæren et kompaktlysstofrør, og salget af den type elsparepærer ventes derfor at stige med 50 procent, forudser lyskildebranchen.

Danskerne ventes dog også uforandret at smide halvdelen af sparepærerne i skraldespanden med husholdningsaffaldet i stedet for at aflevere dem til kommunen som farligt affald.

Så hvis ikke vi får adfærd i forhold til at aflevere sparepærer, vil det snart være 3 millioner kompaktlysstofrør, der årligt sendes på forbrændingen.

- Problemet med sparepærer fortsætter. Vi laver oplysningskampagner, men det hjælper ikke på de indsamlede mængder, siger Jan Bielefeld, sekretariatschef i Lyskildebranchens WEEE Forening til ing.dk.

Han sammenligner med Sverige, der indsamler mellem 75 og 80 procent af alle sparepærer. Det skyldes blandt andet, at man i længere tid har kørt informationskampagner, men også at der kommunalt findes flere afleveringssteder.

Farligheden skyldes en lille mængde af det giftige tungmetal kviksølv i kompaktlysstofrørene.

- Det er for dårligt, at 50 procent ender i forbrændingen, siger professor i miljømedicin Philippe Grandjean, Syddansk Universitet.

Han understreger, at sparepærer samlet set reducerer udslippet af kviksølv, fordi de sparer på strømmen fra kulkraftværker, som udleder kviksølv. Det ændrer bare ikke på, at sparepærerne på grund af kviksølvindholdet skal indsamles.

- Det må kunne gøres bedre, uden at kviksølvet ender i miljøet. Som jeg opfatter det, er sparepærerne den løsning, vi har i øjeblikket. Men den er ikke ideel,« siger Philippe Grandjean til Ingeniøren.