El-pærer går op i giftig røg

Millioner af elsparepærer forurener omgivelserne med kviksølv, fordi kommunerne ikke får dem samlet ind til genbrug. Danskerne kender ikke ordningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ordning, der skal begrænse forureningen med en af verdens farligste miljøgifte, er blevet en regulær fiasko, fordi danskerne tilsyneladende ikke kender ordningen. Hvert år ryger henved to millioner kviksølvholdige elsparepærer op i giftig røg, selvom de burde være blevet genbrugt. Landets kommuner får kun indsamlet godt halvdelen af de miljøfarlige pærer til genbrug. Det betyder, at en stor del af pærerne ender i skraldespanden, hvilket er direkte i strid med et EU-direktiv om håndtering af elektrisk og elektronisk affald. Via skraldespanden ender pærerne i affaldsforbrændingsanlæggene, der sender kviksølvet med røgen ud i miljøet.

Ifølge en Gallup-undersøgelse, som lyskildebranchen har fået udarbejdet, går hele 43 procent af det giftige pære­affald uden om de særlige containerne på landets genbrugspladser. I stedet ender pærerne i skraldespanden eller i glascontainere. Og ifølge undersøgelsen skyldes det tilsyneladende et udbredt kendskab til, at pærernes bestanddele kan genbruges. Mere end to tredjedele svarer til Gallup, at de ikke har hørt om, at materialerne fra elsparepærer kan genanvendes.

Efter EUs direktiv skal producenterne mærke pærerne med et symbol, der viser en overkrydset skraldespand for at markere, at pærerne ikke må smides ud sammen med resten af det almindelige husholdningsaffald. Men det er kommunerne, som har ansvaret for at samle pærerne ind til branchen, som så sørger for, at materialerne – herunder kviksølvet – bliver genbrugt.

Formanden for Teknik- og miljøudvalget i Kommunernes Landsforening, Jens Stenbæk (V), kender ikke lyskildebranchens undersøgelse.

»Men den giver mig anledning til at få undersøgt i mit bagland, om det forholder sig, som undersøgelsen siger. Umiddelbart kunne den jo tyde på, at der er behov for at oplyse bedre om ordningen,« siger Jens Stenbæk.

I første omgang får kommunerne hjælp til den opgave af lyskildebranchens organisation, LWF, der allerede er i gang med at oplyse mere om genbrugsordningen for elsparepærer.

»Som branchefolk føler vi et medansvar for, at pærerne bliver indsamlet og genbrugt. Derfor har vi sat ind med en oplysningskampagne i landsdækkende dagblade og i husstandsomdelte blade. Vi startede i efteråret og fortsætter i det nye år,« siger administrerende direktør i LWF, Jan Bielefeldt.

Skader fostre
Selv i meget små koncentrationer kan kviksølv ifølge videnskabelige undersøgelser skade nervesystemet i fostre med risiko for senere indlæringsvanskeligheder. Af samme grund anbefaler fødevaremyndighederne, at gravide og ammende for en sikkerheds skyld holder sig fra hovedmåltider bestående af en række fede fisk, der har optaget kviksølvet fra miljøet til deres fedtvæv.

Paradoksalt nok findes der allerede et EU-forbud mod kviksølv i energisparepærer. Men efter en undtagelse i forbuddet kan producenterne bruge kviksølv, indtil der er fundet et alternativ, der ikke giver flere ulemper end kviksølvet.

I dag sælges der årligt omkring fem millioner elsparepærer i Danmark. Forbruget ventes at stige stærkt i takt med, at det varslede EU-forbud mod glødepærer får virkning i medlemslandene.