Fup med nazi-jernmand fra rummet

En figur skabt af en jernmeteorit er genstand for stor videnskabelig debat. Er den et 900 år gammelt, enestående stykke kulturarv, eller er den af langt nyere dato og skabt for at narre nazister?

Gudefiguren med et tydeligt hagekors på brystet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ELMAR BUCHNER / STUTTGART UNIVE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens formentlig eneste figur af et menneske skabt af noget så sjældent som en meteorit fra det ydre rum giver forskere og eksperter grå hår i hovedet.

De kan ikke finde ud af, om den er et helt enestående stykke kulturarv, eller om den blot er et helt enestående fupnummer.

Den forestiller en gud, der bærer et tydeligt hagekors eller svastika på brystet.

Derfor var den genstand for stor nazistisk opmærksomhed og begejstring, da den i 1938 blev opdaget i Tibet af en videnskabelig ekspedition udsendt af lederen af SS, Heinrich Himmler. Den kendte zoolog og SS-officer Ernst Schäfer stod i spidsen for ekspeditionen.

Nazisterne var på jagt efter deres ariske rødder såsom sprog og kultur i Tibet. Fundet af figuren med hagekorset blev set som et tegn på, at de var på rette spor.

Inspireret af okkultister havde nazisterne i 1933 gjort hagekorset til rigsflag som symbol på "den germanske races kraft og genfødsel".

Figuren levede indtil for nylig et stille og ukendt liv i en privat, tysk samling. Men så blev den beskrevet og tolket i det videnskabelige tidsskrift Meteoritics & Planetary Science og fandt hurtigt vej til alverdens medier og skabte masser af opmærksomhed.

Den fandt også vej til Berlingske hjemmeside, b.dk.

Forskerne bag artiklen i tidsskriftet kunne konstatere, at figuren, der vejer ti kilo og bliver kaldt Jernmanden, er skabt af en stump fra den såkaldte Chinga-meteorit, som for 10.000-20.000 år siden blev spredt over et stort område på grænsen mellen Tibet og Rusland.

De kunne også konstatere, at den var frembragt engang i 1100-tallet og forestiller guden Vaisravana, eller Jambhala, og at den er skabt af en tidlig buddhistisk kultur.

Men forskerne fra bl.a. universitetet i Stuttgart tager fejl.

Figuren er slet ikke så gammel. Den er lavet engang mellem 1910 og 1970 for at narre nazister eller samlere af nazi-ting, og historien om den nazistiske ekspedition til Tibet i 1938 skulle blot gøre figuren endnu mere interessant for dem.

Det mener en ekspert i buddhistisk kultur, der i en netop offentliggjort artikel på nettet gennemgår en række træk fra figuren, som ikke stemmer overens med, at den skulle være omkrig 1.000 år gammel.

Eksperten, Achim Bayer fra Dingguk-universitet i sydkoreanske Seoul, anfægter dog ikke, at meteoritten er ægte.

Men han kan bl.a. konstatere, at guden bærer sko med europæisk præg, bukser i steder løse klæder, og at den har et skæg, der ikke kendes for afbildninger af andre tibetanske eller mongolske guddomme.

Han taler om "en lama i bukser" og "pseudo-tibetanske træk".

- Fuldskæggets stil giver (figuren) et temmelig europæisk udtryk, skriver Achim Bayer.

Historikeren Isrun Engelhardt, universitetet i Bonn, er også i tvivl om figurens oprindelse. Bl.a. fordi ekspeditionsleder Ernst Schäfer ikke nævner et ord om den i den liste, han førte over genstand indsamlet i Tibet.

- Listen over købte objekter er ekstrem præcis og indeholder bl.a. oplysninger om dato, købssted og værdi, siger hun til magasinet Der Spiegel.