Forskere spår flere iskolde vintre

I næste uge ventes vinterkulden for alvor at bide sig fast i Danmark. Det kan - paradoksalt nok - skyldes global opvarmning. Forskerteam spår flere ekstremt kolde vintre.

Det kan umiddelbart lyde som et desperat påfund i en forskruet klimafanatikers hjerne. Men den skulle være god nok:

Den globale opvarmning på den nordlige halvkugle kan meget vel føre koldere vintre med sig. Ja, meget tyder endda på, at havisafsmeltningen ligefrem tredobler sandsynligheden for, at vi får ekstremt lave vinter-temperaturer i Europa og i det nordlige Sibirien.

Det fremgår af et opsigtsvækkende forskningsresultat fra det anerkendte tyske Potsdamer Institut for forskning i klimapåvirkninger.

For at finde den komplekse forklaring skal man til den østlige del af Polarhavet, nærmere bestemt Barentshavet nord for Den Skandinaviske Halvø og det nordvestlige Rusland. Her foregår i kraft af den globale opvarmning en ganske kraftig havisformindskelse, som opvarmer luften i den nedre del af den polare atmosfære. Luftopvarmningen udløser imidlertid kraftige uregelmæssigheder i de atmosfæriske luftstrømme, hvilket i stort omfang øger sandsynligheden for, at vi på vores breddegrader får koldere vintre, end vi er vant til.

»Disse uregelmæssigheder kan tredoble sandsynligheden for kolde vinterekstremer i Europa og det nordlige Asien,« udtaler Vladimir Petoukhov, hovedforfatter til forskningsartiklen, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Geophysical Research.

Danmark ligger på kanten

Herhjemme finder Jens Hesselbjerg Christensen, forskningsleder på Danmarks Klimacenter og hovedforfatter til FN-klimapanelet IPCCs seneste rapport om regionale klimaforandringer, det tyske forskningsresultat ganske troværdigt.

Og han siger, at den bidende kulde, som i næste uge ventes at strømme ind over Danmark, meget vel kan være et resultat af netop den mekanisme, der bliver beskrevet af hans udenlandske kolleger.

»Der er i hvert fald den sammenhæng, at det lige præcis er den type vejr, vi har i øjeblikket, som bliver beskrevet i artiklen - altså en situation, hvor der lige som er lukket af for lavtrykkene i kraft af et sibirisk kuldefremstød,« forklarer han.

Den fremtrædende danske klimaforsker understreger imidlertid, at Danmark ligger på kanten af det bredt dækkende vejrsystem, som kan sende mere vinterkulde ned over Europa:

»I sommer så vi en sammenlignelig situation, hvor den ekstreme russiske hede aldrig for alvor nåede frem til os. Og selv om sidste vinter var den koldeste herhjemme i 14 år, var den jo i virkeligheden ikke voldsom kold. Det var især den megen sne, der gjorde, at vi opfattede det som en meget kold vinter. I virkeligheden er det snarere i Rusland og det østlige Europa, at man får kulden. Vi ligger på kanten.«

Men er det ikke vand på klimaskeptikernes mølle, at vi nu formentlig må imødese flere kolde vintre?

»Nej, men det er forklaringsmæssigt vanskeligt. Med et stærkt forenklet billede kan man sammenligne vejrmønsteret med et vandfyldt badekar. Hvis man skubber til det, så skvulper vandet op i den ene ende, så der bliver der lavvandet i den anden. Det fjerner ikke det globale billede af, at der er opvarmning.«

Det tyske forskningsresultat er baseret på computersimuleringer af luftcirkulationen omkring Barentshavet med udgangspunkt i vinteren 2005-2006, der var meget kold i store dele af Europa.