Forskere: Din hund kan blive jaloux

Også vores bedste ven, hunden, kan tilsyneladende overmandes af den meget komplekse og negative følelse, som vi kalder jalousi.

Foto: FREDRIK VON ERICHSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jalousi er ikke ligefrem den mest tiltalende følelse, der kan overmande os.

Men når vores partner viser en udpræget interesse for et andet menneske, ofte af det modsatte køn, kan usikkerheden, angsten og i mange tilfælde vreden boble ukontrolleret op til overfladen.

Nu viser det sig, at også vores bedste ven, hunden, kan overmandes af en form for skinsyge - af ikke at føle sig elsket og værdsat.

Det kommer måske ikke som nogen større overraskelse for hundeejere. Men for første gang er det nu dokumenteret i en kontrolleret videnskabelig undersøgelse.

Et forskerteam i Californien drog med videokamera og en vellignende hundebamse ud til 36 forskellige hundeejere.

Her lod de hundeejerne kæle for den kunstige hund, hvilket i langt de fleste tilfælde fremkaldte en tydelig negativ reaktion hos de firbenede. Over tre fjerdedele af hundene begyndte nemlig at røre ved eller skubbe til deres ejere.

Det samme skete ikke, når ejerne udviste en tilsvarende kærlighed over for en neutral genstand, f.eks. en bog.

I nogle tilfælde snappede de ægte hunde ligefrem ud efter tøjhunden eller forsøgte at klemme sig ind imellem ejeren og hundebamsen.

»Vores undersøgelse viser ikke bare, at hunde bliver overmandet af noget, der ligner jaloux adfærd, men også at de forsøgte at bryde forbindelsen mellem ejeren og den tilsyneladende rival,« siger professor Christine Harris fra University of California i San Diego til BBC.

Læs også: Hunde forbudt i badevandet

Forskerne mener dog ikke, at hundens oplevelse af jalousi er nær så kompleks som blandt mennesker, hvor selv småbørn helt fra seksmånedersalderen kan udvise tegn på misundelse og skinsyge, f.eks. over for søskende.

Blandt mennesker kan jalousi tilmed blive så dominerende og negativ en følelse, at den i nogle tilfælde kan overtage kontrollen med den enkelte helt og aldeles. Jalousi er således den tredje hyppigste årsag til drab i de fleste kulturer.

Forskerne bag undersøgelsen mener i øvrigt, at jalousi ikke nødvendigvis ligger gemt i hundens ur-gener. Måske er hundens evne til skinsyge først opstået, da den blev domesticeret, hvorved den kom i et stærkt afhængighedsforhold til mennesket.

Forskningsresultatet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift PLOS One.