Den første fotokopi blev taget for 75 år siden

Den første fotokopi - eller såkaldte »xerografikopi« - der satte strøm til udviklingen af kopimaskinen blev lavet for 75 år siden. I dag bliver der fortsat udskrevet billioner af papirstykker fra printere og kopimaskiner.

Chester Carlsons først fotokopi - eller »xerografikopi« - der blev lavet i en lille lejlighed på 37th Street i Astoria i newyorkerbydelen Queens. Foto: Xerox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag er det pizzaer, der sendes ud af bygningen på 37th Street i Astoria i newyorkerbydelen Queens. Og biler, som har været til reparation.

I dag er der et pizzahus og et bilservicefirma i bygningen. I 1938 var det blandt andet en skønhedssalon, der havde adresse der - og i baglokalet blev de første skridt til kopimaskinen taget.

For 75 år siden var det dagen derpå, at den første fotokopi - eller såkaldte »xerografikopi« blev lavet i et midlertidigt laboratorium i en lejet to-værelses lejlighed i samme bygning.

Her arbejdede opfinderen Chester Carlson, der var uddannet fysiker og jurist, men brugte al sin tid på at opfinde mere eller mindre skøre opfindelser. Blandt andet stod han bag opfindelsen af en regnfrakke med indbyggede tagrender, som ledte vandet væk fra brugerens bukseben, en skorengøringsmaskine og en tandbørste med udskiftelige børster.

Det var dog arbejdet fra 22. oktober 1938, som Chester Carlson markerede sig for alvor med - og opfindelsen førte da også til etableringen af selskabet printer- og kopimaskineproducenten Xerox og satte skub til udviklingen inden for det felt.

Første »xerografikopi«

Sammen med sin assistent i laboratoriet Otto Kornei arbejdede han på at finde en enkel metode at kopiere dokumenter på. Og det fandt han altså 22. oktober i den xerografien, som også lagde navn til firmaet Xerox, der igen er blevet synonymt med begrebet på engelsk, hvor »at fotokopiere« kaldet »to xerox«.

For 75 år siden, i går, lykkedes det at lave den første såkaldte kopi ved hjælp af et lommetørklæde til at oprette statisk elektricitet, et tørt pulver og lys.

Metoden blev ifølge innovationsnyhedssiden Innovationtrail senere kædet sammen med navnet »xerografi« fra græsk, hvor »xeros« betyder »tør«, og »grafos« er »skrift«. Den går ud på, at en trykform oplades med negativ elektricitet og belyses gennem det, som skal gengives. Derved markeres de ubelyste steder, hvorefter de sprøjtes et farvepulver hen over trykformen, hvor farven alene bliver hængende på de steder, der er ladet op. Herefter kan billede overføres til papir.

Chester Carlson prøvede at afsætte sin nye opfindelse til flere selskaber, herunder Kodak og IBM, men han måtte gentagne gange gå derfra med et »nej tak«.

Det tog næsten et årti, før opfinderen fik kommercialiseret sin ide, da det pressede selskab Haloi, der producerede fotografipapir, ifølge Innovationtrail valgte at tage chancen med en ny teknologi.

Skiftede navn til Xerox

Selskabet fik senere navnet Xerox - opkaldt efter det nye kerneprodukt, der ifølge Xerox historiske arkivar Ray Brewer på den tid for alvor sendt selskabet af sted med stormskridt.

»Det havde en eksplosiv effekt på Xerox. Vi voksede med stormskridt. På kontorer dengang var det revolutionerende. I dag kan alle få kopier af information, og information kan spredes meget hurtigt,« siger Ray Brewer ifølge Innovationtrail.

Forfatter og historier Lynn Peril forklarer over for innovationssitet, at det smukke ved teknologien især var, at det sparede tid for den tids kvindelige kontormedarbejdere uden at gøre deres roller på arbejdspladserne overflødige.

I stedet for at arbejde med karbonpapir, kunne de i stedet tage de dokumenter, de ville kopiere, og placere dem på en glasplade og trykke på en knap for at få så mange kopier, som de ønskede.

Ifølge printer- og kopimaskineproducenten Xerox var Chester Carlsons vision netop også, da han lykkedes med at lave det første xerografi »at gøre kontoransatte lidt mere produktive og kontorarbejdet mere enkelt og mindre trættende«, lyder det i en meddelelse fra Xerox, der markerer 75 års dagen for opfindelsen med at sætte innovation i fokus på en række aktiviteter i oktober måned. 

Der printes stadig derudad

Selvom store dele af udvekslingen af kopier af dokumenter i dag foregår digitalt, bliver der fortsat sendt masser af papir ud af printere.

Over for teknologimediet Mashable oplyser analytiker fra IT-analysevirksomheden IDC Angèle Boyd, at der på verdensplan sidste år blev udskrevet tre billioner stykker papir fra printer- og kopimaskiner - og noterer, at det ikke er usædvanligt, at medarbejdere i nogle virksomheder udskriver op til 300-400 om måneden. 

Ifølge IDCs tal for andet kvartal 2013 blev der her solgt 26,1 millioner printere.