Dette er en debatblog med løbende kommentarer om folketingsvalget 2019.

Valgstrømmen: Kun fodboldspillere og rockstjerner må være milliardærer

Valgstrømmen er Berlingskes valg-blog, som løbende opdateres med personlige, subjektive og skarpe synspunkter skrevet af faste kommentatorer, redaktører og journalister hos Berlingske.

Foto: Henrik Kiær Sara Gangsted

17:18

Hvorfor taler vi overhovedet om Kristendemokraterne?

Et lille parti, som ikke har fået valgt nogle folketingsmedlemmer siden valget i 2001, hvor de lige netop sneg sig over spærregrænsen, taler ikke ligefrem for at skulle give partiet vildt meget taletid eller spalteplads.

Men med Isabella Arendt, som er opstået som en langt mere karismatisk figur end den iltfattige skolelærer Stig Grenov, og den vestjyske lokalpolitiske stemmesluger Kristian Andersen i baghånden, skal man ikke helt regne dem ude endnu. I seneste måling fra Voxmeter får KD 1,8 pct. af stemmerne og nærmer sig den magiske grænse, selvom det vægtede gns. på 1,0 pct. ikke er nær så opløftende.

Og enten Isabella Arendt eller en af hendes kampagnemedarbejdere er desuden en ret underholdende karikaturtegner. Blandt andre får Kristian Thulesen Dahl et slag med den skarpe pen.


17:02

​Kun fodboldspillere og rockstjerner må være milliardærer

Den fremtrædende socialdemokrat og tidligere minister Magnus Heunicke langede i går kraftigt ud efter erhvervsmanden og milliardæren Lars Seier Christensen, fordi han blander sig i den danske debat med liberale holdninger, mens han selv slet ikke betaler skat i Danmark. Det sidste er dog aldeles usandt, og derfor har Heunicke netop beklaget over for Seier.

Så langt, så godt. Men det er stadig en kilde til stor undren, hvordan det socialdemokratiske og socialistiske misundelsesrationale hænger logisk sammen: Hvorfor er det en stor forbrydelse at være milliardær, hvis man har tjent sine mange penge i erhvervslivet, mens det er helt okay, hvis man har tjent dem som fodboldspiller eller rockstjerne?


15:04

​Misforståelsesumuligt

Ganske forudsigeligt har udskrivelsen af folketingsvalget suget næsten alt ilt ud af den kuvøse, hvori valg til Europa-Parlamentet synes altid at ligge solidt placeret.

Den første meningsmåling længe viser dog – med alle de forbehold, som netop den slags bør tages med – at de Konservative ser ud til at miste deres nu så enlige mandat. Partiet har da også valgt – efter at mindst tre andre havde takket nej – at opstille den aldeles ukendte og næsten politisk uerfarne Pernille Weiss som spidskandidat, og hendes primære offentlige markering hidtil var et langt interview, hvori hun mente, at der problemløst kunne komme 10 mio. afrikanske migranter til Europa.

Så blev hun banket på plads, kaldte det »misforståelsesmuligt« og har nu opgraderet udtalelsen til at være »klodset«. Hvis De Konservative ikke hurtigt får andre budskaber frem i forreste række, må de sætte al deres lid til, at vælgerne bliver ved med at være uinteresserede i EP-valget.