Har Bidens stabschef taget magten? Nu tales der spydigt om »premierminister Klain« – og om, hvordan han ryster på hovedet

Han er her og der og alle vegne. På Twitter, på tv og i hjertet af alle Joe Bidens beslutninger. Har stabschef Ron Klain allerede gjort præsidenten til en marionet for Demokraternes venstrefløj?

Ron Klain har som Joe Bidens stabschef allerede manifesteret sig som en af de mest magtfulde i historien – ifølge Republikanerne er han dog også for magtfuldkommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nicholas Kamm/Ritzau Scanpix

De ti republikanske senatorer mente egentlig, at de havde haft et godt møde med præsident Joe Biden i Det Ovale Kontor i begyndelsen af februar – i dag husker og taler de fortrinsvis om stabschef Ron Klains hovedbevægelser.

Under mødet sad Ron Klain bagest i lokalet og rystede afvisende på hovedet, hver gang Republikanerne præsenterede ideer for præsidenten. Forleden tog den republikanske senator Susan Collins, der ellers har et godt forhold til Biden, det op.

»Ron sad bagest i rummet og rystede på hovedet hele tiden, hvilket ikke ligefrem er opmuntrende – det var uheldigt,« sagde Collins.

»Jeg ved ikke, hvordan det foregår på de indre linjer i Det Hvide Hus,« fortsatte hun og tilføjede, at Ron Klain »ikke er en, jeg personligt har haft noget med at gøre«.

Chris Whipple, forfater af bogen "Gatekeepers´ om stillingen som stabschef,

»Det er altid en mulighed, at stabschefen bliver premierminister, eller at han tror, at han er det.«


Collins' ord faldt, efter at Joe Biden ikke ville komme Republikanerne i møde og forhandle prisen på den 1,9 billioner dollar store covid-19-nødpakke længere ned.

Republikanerne finder den alt for dyr og opfatter afvisningen af at række hånden ud til tværpolitisk samarbejde om pakken som værende i klar konflikt med Joe Bidens kampagneløfter.

I dag angribes stabschefen for at være »fyren bag kulisserne«, som John Thune, Republikanernes politiske indpisker i Senatet, formulerer det over for mediet The Hill.

Thune siger, at de ti republikanere, der mødtes med Joe Biden, »mener, at præsidenten virkelig ønsker at samarbejde med republikanere« og at holde sig på midten af amerikansk politik, »men at hans medarbejdere trækker ham hårdt til venstre«.

Joe Biden og Ron Klain har arbejdet sammen mange gange gennem årtier. Her er de sammen i Det Hvide Hus i 2014, hvor Joe Biden var vicepræsident, og Ron Klain var chef for at koordinere indsatsen imod ebola. Fold sammen
Læs mere
Foto: Larry Downing/Ritzau Scanpix.

Republikanerne omtaler også spydigt stabschefen som »premierminister Klain« – et øgenavn, der klart henviser til, at de opfatter det sådan, at Ron Klain – en ikke folkevalgt topembedsmand – trækker i trådene i Det Hvide Hus.

Mitch McConnell, Republikanernes minoritetsleder i Senatet, slog forleden på, at Ron Klain havde karakteriseret coronahjælpepakken som »det mest progressive stykke lovgivningsarbejde i en generation«.

»Præsidenten har besluttet sig for ikke at være midtsøgende,« tilføjede Mitch McConnell.

Demokraterne afviser anklagerne som vrøvl. De fastholder, at Joe Biden er en midtsøgende demokrat og præsident, og at Republikanerne blot forsøger at udstille ham som en marionet, der lader sig styre af venstrefløjen i sit parti.

Uanset hvad er ét sikkert: Ron Klain har hurtigt vist sig at være en særdeles magtfuld herre, der mere end nogen anden embedsmand og rådgiver i Det Hvide Hus sætter retningen.

Siden han blev udnævnt 14. november, er han blevet kendt for at involvere sig i stort som småt og at være i centrum af stort set alle Bidens betydningsfulde beslutninger.

Twitter-stabschefen

Derudover er Ron Klain særdeles udfarende af en stabschef at være, og er man i tvivl om dette, kan man blot følge hans Twitter-profil, @WHCOS. Mens Donald Trump blev kendt som Twitter-præsidenten, er Ron Klain allerede ved at blive kendt som Twitter-stabschefen.

Her kun godt en måned efter Joe Bidens tiltrædelse som præsident beskriver både liberale og konservative medier ham som en af de mest magtfulde stabschefer i historien på grund af hans store erfaring fra Washington og mangeårige forbindelse til Joe Biden.

Ron Klains arbejde for Joe Biden har strakt sig over årtier. Han var chefrådgiver for Senatets retsudvalg fra 1989 til 1992, da Joe Biden var formand for udvalget, og senere fungerede han fra 2009 til 2011, da Joe Biden var vicepræsident, som hans stabschef. Klain assisterede også Bidens taleskrivere under præsidentkampagnen i 1988.

Med sin erfaring som såkaldt ebola-tsar under Barack Obama er Ron Klain også dybt involveret i tidens vigtigste emne – at få styr på coronapandemien – og han taler og koordinerer dagligt med Joe Bidens corona-tsar, Jeff Zients.

Daværende præsident Barack Obama sammen med sin ebola-tsar, Ron Klain, under et møde i The Roosevelt Room i Det Hvide Hus i november 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Larry Downing/Ritzau Scanpix.

Klain trækkes nu også med sin første møgsag ved at have presset på for at få en kontroversiel ven, Neera Tanden, godkendt til at lede regeringens vigtige budgetkontor. Vel at mærke uden først at have rådført sig med afgørende senatorer for at få sikkerhed for, at de ville bakke hende op under godkendelsesproceduren i Senatet, hvor Demokraterne og Republikanerne hver har 50 senatorer – noget, som har skabt tvivl om, hvorvidt han allerede har lidt for meget selvtillid. Den demokratiske senator, Joe Manchin III, har således afvist at ville godkende Neera Tanden, fordi hun tidligere aggressivt har kritiseret republikanske senatorer på Twitter.

En hvirvelvind af aktivitet

Venstrefløjen er dog vild med Ron Klain. Faiz Shakir, senator Bernie Sanders' tidligere kampagnechef, har hyldet Ron Klain og beskrevet hans meget »direkte« stil som afgørende for at opbygge og fastholde Bidens forhold til den bredere progressive venstrefløj.

Han har også beskrevet Ron Klain som en hvirvelvind af aktivitet.

»Jeg ved ikke, om der er én Ron Klain, eller om der er 15 Ron Klain, men på en eller anden måde klarer han at tweete, besvare telefonopkald og få en masse »shit« gjort på samme tid,« siger Faiz Shakir til CNN.

»Det er svært at forestille sig nogen, der er bedre forberedt end Ron Klain til at være stabschef i Det Hvide Hus,« siger Chris Whipple, der har skrevet bogen »Gatekeepers« om stillingen som stabschef, til samme medie.

Selvom Ron Klains udfarende stil på Twitter og tv lige nu kan være til Joe Bidens fordel, er der ifølge Chris Whipple også fare for, at stabschefen kommer til at »elske hoveddelen af titlen mere end personaledelen«.

»Der er altid mulighed for, at stabschefen bliver premierminister eller tror, at han er det,« siger Chris Whipple:

»Indtil videre kan jeg dog ikke se det.«

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA