Angrebet på Kongressen skaber uenigheder: Republikanerne boykotter undersøgelse

Det har vist sig sværere end som så for Demokraterne at få gennemført en »upartisk« undersøgelse af angrebet på den amerikanske kongres 6. januar i år.

 
Demonstranter stormede 6. januar Capitol Hill i Washington D.C. for at protesterer imod udnævnelsen af Joe Biden som USA's næste præsident. I videoen kan du se demonstranterne bryde ind i regeringsbygningen og deres sammenstød med politiet. Advarsel: videoen indeholder voldsomme billeder. Video: Ritzau/Scanpix, CNN. Redigering: Vera Rosenbeck Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 6. januar har flere medlemmer af Repræsentanternes Hus i USA forsøgt at igangsætte en intern undersøgelse af begivenhederne 6. januar i år, der endte med at koste flere mennesker livet, da den amerikanske kongres blev angrebet af Trump-tilhængere.

Men det har vist sig sværere end som så. For en gennemgang af den dramatiske dag er blevet et politisk spørgsmål i sig selv.

Onsdag aften lokal tid valgte Republikanerne at tilbagetrække samtlige fem kandidater, der skulle deltage i en undersøgelse på initiativ af formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi. Det skete som reaktion på, at to af Republikanernes nominerede kandidater var blevet valgt fra af Pelosi.

»Så længe Nancy Pelosi ikke genovervejer sin beslutning og accepterer alle de fem nominerede, vil Republikanerne ikke deltage i denne falske retssag og i stedet foretage deres egen efterforskning,« forklarede Kevin McCarthy ifølge The Hill og beskyldte Nancy Pelosi for magtmisbrug.

Pelosi, der som majoritetsleder for Demokraterne i huset skal godkende alle nomineringer, begrundede sin beslutning med de to kandidaters tidligere opførsel og udtalelser.

Jim Jordan, den ene af de afviste kandidater, er en af ​​de mest ivrige og loyale Trump-tilhængere. Den anden, Jim Banks, har tidligere udtalt, at ikke kun stormløbet 6. januar burde undersøges, men også alle urolighederne sidste sommer, og med særligt fokus på »venstreorienterede ekstremister«, blandt andet i forbindelse med de mange Black Lives Matter-demonstrationer.

»I betragtning af komiteens troværdighed og dets jagt på sandheden er jeg nødt til at afvise nomineringen (af Banks og Jordan, red.),« begrundede Nancy Pelosi sin beslutning og fastholdt, at hun gerne ville have godkendt Republikanernes tre andre kandidater.

Som reaktion på hendes udtalelser sagde Jim Banks, at Nancy Pelosi sandsynligvis var bange for »sandheden«, mens Jim Jordan beskyldte Demokraterne i at ville »normalisere anarki«.

Selv har Pelosi blandt andet nomineret republikaneren Liz Cheney, der er blevet upopulær i sit eget parti efter at have ytret sig kritisk om Donald Trump.

Demokraten Nancy Pelosi ønsker en større undersøgelse af stormløbet på Kongressen 6. januar, hvilket Republikanerne indtil videre har sat en stopper for. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anna Moneymaker/AFP/Ritzau Scanpix.

På grund af sine holdninger blev Liz Cheney i maj frataget sine lederposter i partiet. Nu kalder hun sine republikanske kollegers handlinger »afskyelige« og beskylder dem for at forsøge at underminere en undersøgelse.

»Det bør være en upartisk og seriøs undersøgelse, der kommer frem til de faktiske forhold, uanset hvad de måtte medføre,« siger Cheney ifølge The Hill.

Nancy Pelosi ville oprindelig nedsætte en uafhængig kommission til at undersøge begivenhederne 6. januar, som det blandt andet er set efter terrorangrebet 11. september 2001. Men efter at være godkendt i Repræsentanternes Hus blev forslaget nedstemt i Senatet.

I stedet forsøgte Pelosi at nedsætte et panel med 13 medlemmer af Repræsentanternes Hus, der skal stå for en undersøgelse. Nu vil komiteen blot bestå af otte personer udpeget af Pelosi, hvilket ikke giver det ønskede upartiske panel og derfor vil så tvivl om, hvorvidt om Republikanerne vil lytte til undersøgelsens afgørelser.