Sønderjyske vandt fjerde finalekamp

Kan man forestille sig Sønderjyske smide tre matchbolde væk?

Efter mestrenes klassespil og 4-1-sejr over Esbjerg Energy er det svært at tro, at vestjyderne kan komme tilbage. Sønderjyske har taget 3-1-føringen i bedst af syv-finalen og kan gøre arbejdet færdigt i SE Arena i Vojens lørdag eftermiddag.

Vinder sønderjyderne titlen, er det første gang siden KSF i 1966, at et hold vinder DM-guld tre år i træk.

Det var revanchehungrende mestre, der gik på isen i fjendens hule i Esbjerg efter det kollektive sammenbrud i ’fortet' i Vojens tirsdag, hvor de forvandlede en ’sikker' sejr til et 4-6-nederlag med fem Esbjerg-mål inden for de sidste 25 minutter.

Sønderjyske kontrollerede kampen fra start og vandt første periode med 2-0. Patrick Asselin åbnede scoringen efter ni minutter, og seks minutter senere hamrede Thomas Spelling pucken i kassen fra venstrekanten, som han har gjort det så mange gange før.

Om Thomas Spelling har ligaens bedste skud, kan altid diskuteres. Umiddelbart kan denne signatur ikke komme i tanke om nogen, der slår ham på det felt. Det var den 22-årige brandvarme allroundbegavede wings femte mål og niende point i finaleserien. Han har gjort fornem reklame for sig selv i jagten på et job i Sverige eller Tyskland, når kontrakten i Sønderjyske udløber efter denne sæson. Som han siger:

»Jeg vil gerne til udlandet og udvikle mig.«

For Sønderjyskes solide defensivback Anders Overmark er det en speciel finale. Han kan som den første vinde sin femte DM-titel i træk (de første to for Herning Blue Fox). Det er sjældent, han optræder som målscorer, så det var et godt tidspunkt, han scorede på, da han et minut inde i tredje periode gjorde det til 3-0 med sit tredje mål i denne sæson.

Havde Sønderjyskes finske målmand, Joni Myllykoski, en sløj dag forleden, var han tilbage i sin gamle stil og spillede en stor kamp.

Tre gange i playoff har Esbjerg Energy været bagud med tre mål og gjort et sensationelt comeback. I semifinaleserien mod Herning Blue Fox vendte de i den tredje kamp 2-5 til 6-5 og i den sjette kamp 0-3 til 10-4, og tirsdag i Vojens kom de i den tredje kamp op fra 1-4 til 6-4. Men det fjerde mirakel har vi til gode.

Esbjerg pustede en smule liv i håbet, da Aaron Lee med lige over to minutter tilbage reducerede til 1-3, men det holdt kun 22 sekunder, så havde Cory Quirk sørget for en ny tremåls-føring med sin scoring i et tomt mål.

For Sønderjyskes cheftræner, Dan Ceman, var sejren en bonus. Hans kone, Melani, nedkom torsdag eftermiddag med familiens førstefødte, en pige. Under semifinaleserien mod Frederikshavn White Hawks blev Cory Quirk far, så det har været nervepirrende dage i det sønderjyske.

For de to finalister handler det ikke kun om guldet og Prins Henriks Cup. Det gælder også retten til at repræsentere Danmark i Champions Hockey League. Sønderjyske gjorde det fortræffeligt i denne sæson og løser gerne billet til endnu en tur i den europæiske manege. Ambitioner på internationalt niveau er en del af klubbens dna.

I Esbjerg Energy er man endnu ikke kommet så langt, men bliver man dansk mester, vil man kigge på de økonomiske muligheder. CHL kostede i premieresæsonen Sønderjyske 300.000 kr. I Esbjerg er man mere optaget af mulighederne for et hårdt tiltrængt ansigtsløft til den mere end 40 år gamle kommunale skøjtehal. Sympatien har ishockeyfolket, men noget løfte om en opgradering af faciliteterne for fans og sponsorer har kommunen ikke kunnet give.

Metal Ligaen, finale, fjerde kampEsbjerg Energy-Sønderjyske 1-4 (0-2, 0-0, 1-2)