Håndbold: Det nervøse comeback til noget der ligner elite

Comeback? Det var en meget nervøs Rikke Solberg, der i går fik comeback til dansk håndbold for Århus HK i den næstbedste række. En sejr og tre scoringer blev det til, men den tidligere landsholdsspiller var langtfra tilfreds og skænker ikke landsholdet en tanke.

ÅRHUS

Landsholdet kommer aldrig mere på tale, og som det ser ud lige nu, spiller Rikke Solberg ikke på højere niveau end 1. division.

Efter hendes overraskende comeback i går for Århus HK i Århus Stadionhal, var 29-årige Rikke Solberg langtfra tilfreds med sin egen indsats. Den rutinerede spiller var så nervøs, at hendes spil aldrig kom til at fungere.

I 1. divisionskampen mod Holstebro, der endte med en sejr på 26-23 til Århus HK, scorede Rikke Solberg tre mål og havde flere gode indspil. Udefra lignede det et flot comeback til spilleren, der for halvandet år siden stoppede karrieren på grund af talrige skader.

"Jeg spillede ikke godt i dag, men jeg var også meget nervøs, fordi der var så mange pressefolk og tilskuere. Jeg har aldrig før været så nervøs - ikke engang i de store finaler, for der vidste jeg, hvad jeg stod for. Jeg anede inden kampen mod Holstebro ikke, hvordan mit spil var, og min store rutine var helt væk. I træningskampene har jeg spillet på et helt andet niveau, men som jeg spillede i dag, er jeg ikke god nok til at spille i Håndboldligaen. Det kan kun blive bedre," sagde Rikke Solberg, efter hun havde skrevet autografer i massevis til de mange børn, der stimlede omkring hende på banen.

Tilskuertallet var mere end fordoblet til 1. divisionskampen, og det var naturligvis Rikke Solberg, folk ville se. Århus HKs kampe trækker sjældent flere end 100 tilskuere, så der var pæn interesse for at finde ud af, hvad Rikke Solberg kunne på en håndboldbane efter den lange pause.

Den tidligere landsholdsspiller med 84 landskampe blev fulgt nøje, da hun små 10 minutter inde i 1. halvleg kom på banen i den vante rolle som playmaker.

Efter en nervøs start fik Rikke Solberg mere styr på spillet i 2. halvleg, hvor alle hendes tre scoringer faldt. Den første 10 minutter inde i 2. halvleg, og scoringen løste op for Solbergs spil.

Men blot hendes tilstedeværelse på banen skabte plads til medspillerne, fordi flere Holstebro-spillere gik til Rikke Solberg, hver gang hun fik bolden.

Således var Århus HK bagud, da holdets nye spiller første gang kom på banen, men lige så langsomt lykkedes det århusianerne at overtage føringen, som blev udbygget i kampens slutfase. Og det var en meget smilende Rikke Solberg, der efter kampen omfavnede sine holdkammarater og gav interviews til den store flok pressefolk.

"Det var dejligt at komme i gang igen efter den lange pause, og når jeg får mere styr på spillet og lærer mine holdkammerater bedre at kende, skal det nok blive bedre. Jeg kan godt affinde mig med ikke at spille i den bedste række, men kommer spillet til at køre for mig, kan det godt være, at jeg kan gøre mig gældende i en højere række. Jeg tror dog ikke, at Århus HK rykker op i denne sæson," siger Rikke Solberg.

Hun har skrevet kontrakt med den århusianske klub for resten af sæsonen og vil senere tage stilling til, om hun vil fortsætte med at spille. Dog går Rikke Solberg ikke rundt og drømmer om endnu et comeback - til landsholdet.

"Der er alt for lang vej til det niveau, som landsholdet kræver, og det er umuligt for mig. Jeg har det dejligt med at spille klubhåndbold igen og glæder mig altid vildt til at træne," siger hun.

Rikke Solberg træner ikke hver dag, som hun gjorde, da hun var på toppen. Hver anden dag møder hun op i hallen og skåner dermed kroppen for nogle af de mange vrid, hun kommer ud for.

Men fysikken fejler ingenting, for Rikke Solberg løber syv kilometer hver dag og styrketræner ved siden af håndbolden. Og hun ser ud til at kunne holde til det, for i de syv måneder, Rikke Solberg har trænet, har der ikke været problemer med venstre ankel og højre knæ, som tvang hende til at stoppe den karriere, der gav hende VM-sølv i 1993, EM-guld i 1994 og VM-bronze i 1995.

På grund af skaderne gik Rikke Solberg glip af OL i Atlanta i 1996 samt EM samme år og VM i 1997. Rikke Solberg nåede at spille i Brabrand, norske Lunner, GOG og Viborg, inden karrieren i første omgang sluttede.

Egentlig havde hun aldrig regnet med at komme til at spille kamp igen, men gik blot til træning i Århus HK for at røre en bold. Det gik fint, skaderne mærkede Rikke Solberg intet til, og da hun spillede forrygende i træningskampene, spurgte klubbens ledere, om ikke hun ville være med i turneringen.

"Jeg var lidt forsigtig med at melde ud, fordi jeg ved, at der bliver stillet store forventninger til mig, og det ved jeg endnu ikke, om jeg kan leve op til. Lige nu er det skægt og dejligt at være med, og jeg nyder det sociale liv i klubben. Så må vi se, hvad der sker," siger Rikke Solberg.

Den århusianske klub, der efter sejren over Holstebro, er i top tre i 1. division satser på oprykning, og Århus HK er enddog rigtig glad for, at et navn som Rikke Solberg kan skabe interesse for klubben, der står i skyggen af Brabrand og Skovbakken, der begge spiller i landets bedste række.

Rikke Solberg ved, at hendes tilstedeværelse trækker opmærksomhed, og hun er klar til at forsøge at spille Århus HK op i den bedste række. Men nerverne kan altså blive et problem - selv for en tidligere landsholdsstjerne, når forventningerne bliver for store.

"Jeg spiller så godt jeg kan, men efter halvandet års pause, kan ingen forvente, at jeg spiller som jeg gjorde, da jeg spillede på landsholdet. Og det niveau kommer jeg ikke op på igen," siger Rikke Solberg.

Hun ønsker ikke at komme ind på de økonomiske forhold i kontrakten med Århus HK, og Rikke Solberg fortsætter med at arbejde som sælger for tøjfirmaet Influenza. Tiden som fuldtidsspiller er forbi, og lige nu går Rikke Solberg mest op i at få styr på de nerver, som generede hende voldsomt i søndagens comeback.

"Jeg vil sige, at angsten overstrålede glæden, for jeg vidste jo, at der var mange forventninger til mig. Men nu er den første kamp overstået, og næste gang kommer der forhåbentlig ikke så mange mennesker for at se os spille. Og så kan jeg rigtig nyde det, for jeg elsker håndbold lige så meget, som jeg altid har gjort," siger Rikke Solberg.