TV 2s nye julekalender er en temmelig oplagt idé. Ét greb er dog i dag mere reglen end undtagelsen i en julekalender

Nisser og gran er udskiftet med Einstein og fysikeksperimenter i »Kometernes Jul«, der er årets nyproducerede julekalender på TV 2.

»Hvor gamle tror du, at vi er blevet,« spørger Johannes (Oscar Dietz), da han er kommet ud af en mystisk maskine sammen med Mie (Alice Finn Caspersen), der svarer: »45?«. Manuskriptforfatter Jenny Lund Madsen har godt greb om sine karakterer i »Kometernes Jul«; der er TV 2s bud på en julekalender. Fold sammen
Læs mere
Foto: TV2/Chr. Geisnaes
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vil du opleve noget, du aldrig har oplevet før?«, spørger julekalendernes Super-Skurk, Viggo V i sin præsentation af den nye, smarte telefon, Flyfonen, der aldrig mister batteri og sørger for, at man aldrig keder sig.

Skræmmebilledet om den dragende, lammende teknologi indleder TV 2s julekalender »Kometernes Jul«, og slår fast, at serien ikke bare vil underholde, men også opdrage.

I centrum står en række børn, der er kommet på Astrocamp, en slags ferielejr med fokus på naturvidenskab. Vi er heller ikke langt inde i serien, før den unge (single?) forsker, Anna (Molly Egelind), har citeret Marie Curie og gjort seerne opmærksomme på, at »intet her i livet skal frygtes, det skal opleves«, mens en (single?) lærer ved navn Panda-Søren (Martin Greis-Rosenthal) har talt om flydende nitroglycerin.

Der er med andre fuld gas på public service-pedalen i serien, der er udviklet i samarbejde med Niels Bohr Institutet og skal fungere som optakt til Videnskabsår22 med det sigte at løfte danskernes videnskabelige almendannelse.

En temmelig oplagt idé i en tid, hvor hver tredje bachelorstuderende dropper ud af universiteternes såkaldte STEM-fag (science, technology, engineering og mathematics) og min egen teenagedatter tror, at det er forskellen på jævnstrøm og vekselstrøm, der afgør, om hun driver til havs på sit badedyr under en charterferie.

En ny dansk med gamle detektiver

Mie, Johannes, Elias og Noor er de fire børn, der skal lære om rummet på Bolette-Henriettes (Søs Egelinds) Astrocamp, men allerede første dag går det galt. Børnene finder en hengemt maskine, to af dem træder indenfor – og pludselig er de væk.

Fra pressematerialet står det klart, at julehistorien skal forstås som en sci-fi-eventyr, men efter afslutning af anden episode er det stadig ret småt med både science fiction og reel naturvidenskabelig underholdning. »Kometernes Jul« er mere henad De 5-bøgerne, hvori en gruppe børnedetektiver skal opklare mystiske hændelser. Det er bestemt ikke ment som en kritik.

Panda-Søren (Martin Greis-Rosenthal) giver Einstein-nissen et kærligt klem i TV 2s nørde-kalender »Kometernes Jul«. Fold sammen
Læs mere
Foto: TV2/Chr. Geisnaes.

Manuskriptet er letbenet og fuld af sans for detaljer. Jenny Lund Madsen har blik for et alsidigt cast og for at undgå de værste klicheer (bortset fra halvkiksede Panda-Søren. En tjekket fysiklærer var alligevel at trække den for langt). Sine steder har »Kometernes Jul« en snert af fysiktime, og jeg er spændt på, om den kan holde balancen. En scene, hvori Panda-Søren forsøger at forklare, at flydende nitrogen er minus 196 grader koldt havde nogenlunde samme effekt på børnene i min stue, som den slags eksperimenter havde i min barndoms fysiklokale.

Mens det buldrende serielandskab har vænnet os til spændingskurver, der stiger så hurtigt, at seerne skal følge godt med, har julekalenderne bedre tid. Man regner vel med, at de fleste hænger på gennem de 24 afsnit, det varer. Det har før skabt serier, der ændrede sig undervejs – som sidste års »Julefeber«, der startede sløjt men endte som en klassiker inden for genren. Der er også stadig mange løse ender i »Kometernes Jul«. Vil den for eksempel skabe fascination omkring fysik eller skal vi grine lidt af de kiksede forskere?

Sikkert er det, at den tid er forbi, hvor julekalenderen partout skulle foregå i et snehvidt landskab med glade familier og hyggelige nisser. DR1 genudsender »Tidsrejsen« og på Netflix er vores gamle, flinke nissevenner blevet til kødædende monstre med spidse ansigter.

I dag er det mere reglen end undtagelsen, at tv-julekalenderne sender halvstore børn gennem magiske portaler – ikke så meget for at redde julen, som for at finde sig selv. Måske skal man faktisk være helt glad for at »Kometernes Jul«s eneste nisse (indtil videre) er en kopi af Einstein, der er placeret i toppen af forskerens plastikjuletræ. Det er næppe noget, vi ikke har oplevet før, men det er i hvert fald et forsøg på at fortælle en god historie, samtidig med at man lærer sit publikum noget nyt.

»Kometernes Jul«. Skrevet af Jenny Lund Madsen og instrueret af Ask Hasselbalch. Medvirkende: Bertil Karlshøj Smith, Oscar Dietz, Alice Finn Caspersen, Shireen Rasool m.fl. Vises på TV 2 klokken 19.00 hver aften frem til jul. Kan også ses på TV 2 Play.