Han spiller hovedrollen i henlagt DR-serie. Nu er han provokeret: »Det er en farlig vej at gå«

Det er helt forkert, at DR vælger at rykke en serie i et forsøg på at forhindre, at dens tematikker kolliderer med overgrebene i DRs pigekor. Det mener den medvirkende skuespiller og satiriker Frederik Cilius, som synes, at det er farligt, hvis man ender med at sætte lighedstegn mellem fiktion og virkelighed.

Frederik Cilius, der selv er uddannet klarinettist, spiller en fremtrædende rolle som klarinettist i komedieserien »Orkestret«, der er blevet udskudt på grund af krænkelsessagerne i DR's pigekor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er »pløk åndssvagt«, at DR vælger at skyde premieren på komedieserien »Orkestret«.

Det mener komikeren Frederik Cilius, der selv spiller en hovedrolle i serien.

Ligesom de øvrige medvirkende fik Cilius mandag formiddag besked om, at DR har valgt at rykke »Orkestret« frem til sommeren 2022. Det sker, fordi der er sammentræf mellem komedieseriens tematikker og de aktuelle krænkelsessager i DRs pigekor, hvorfor »det ikke er det rette tidspunkt at sende en serie med emner som sexisme, magt og ubalancer i en musikalsk verden,« som DR skriver om beslutningen.

Det kunne imidlertid ikke være mere åndssvagt, mener Cilius.

»Som én, der har læst manuskriptet og medvirker i serien, har jeg meget svært ved at se lighedspunkterne mellem »Orkestret« og pigekorssagen. Manuskriptet er lavet, længe før sagen om pigekoret kom ud. Der er ingen sammenhæng,« siger Frederik Cilius, der medgiver, at serien, hvor han spiller 2. klarinettisten Bo, som vil til tops, også indeholder emner, der relaterer sig til #metoo.

»Selvfølgelig er det med, men det er jo tænkt som en kommentar til en debat, der fylder meget, og det har intet med pigekoret at gøre. Det svarer jo til at udskyde serien om Leonora Christina Ulfeldt, fordi man frygter, at en advokatundersøgelse vil vise, at der var forsøg på landsforræderi.«

En farlig vej at gå

Det er ikke første gang, at en film eller serie udskydes, fordi man frygter, at den vil blive koblet til en virkelig hændelse. Tidligere på året udskød Nordisk Film eksempelvis den danske komedie »Vildmænd«, fordi fortællingen om en mand, der forlader civilisationen, kom til at virke beslægtet med en episode i Norge, hvor en mand gik amok med bue og pil.

Men ifølge Frederik Cilius skal man passe på med at underlægge fiktionen, hvad der sker i virkeligheden.

»Rent principielt er det en farlig vej at gå, hvis fiktionen skal indordne sig en skiftende virkelighed. Det vil betyde, at der bliver meget klare grænser for, hvad man kan lave, fordi der bliver læst forskellige dagsordener ind i det,« siger Frederik Cilius og påpeger, at DR ved at udskyde serien har sat lighedstegn mellem to ting, som intet har med hinanden at gøre.

»Det provokerer mig også, fordi folk nu kan gå og forestille sig alt muligt, mens »Orkestret« bliver begravet i en sommersendeplan,« siger Frederik Cilius, der understreger, at der er meget stor forskel på at have streamingpremiere i december og i juni, hvor folk traditionelt har andet at lave end at sidde indendørs og se fjernsyn.

Gør ikke grin med de krænkede

Meta Louise Foldager Sørensen, der sammen med Adam Price og Søren Sveistrup er indehaver af Sam Productions og har produceret »Orkestret«, hæfter sig for nuværende ved, at det fortsat er planen at vise serien.

»Vi har lavet serien, og den bliver stadig sendt, så det er, så vidt jeg har forstået, kun et spørgsmål om timing. Min kommentar vil være en anden, hvis DR smider den i skraldespanden, men det har de ikke gjort. De har udskudt den, fordi de mener, at det timingsmæssigt er tonedøvt, og det er DRs vurdering, for jeg ved ikke, hvilke toner, de hører,« siger hun med henvisning til, at hun ikke kender omfanget af krænkelsessagerne i pigekoret.

Hun og produktionen havde overvejet, om sagen kunne ende med at få konsekvenser for serien, og det har været et samtaleemne i produktionsselskabet, fortæller hun:

»Det er klart, at når der kører en kæmpe sag om sexisme i Danmarks Radio, og vi laver en komedie, hvor det er en af flere handlingstråde, så har vi da talt om, at det kunne være svært for DR at stå på mål for at sende det samtidig, og det er det så åbenbart også. Men vi gør på ingen måde grin med krænkede, vi gør grin med andre spillere i sådan nogle sager – uden at sige for meget,« siger Meta Louise Foldager Sørensen:

»Vi håber, folk synes, det er sjovt, hvad vi har lavet, og det er klart, at hvis DR vurderer, at det lige nu vil drukne i, at nogle ikke synes, det er sjovt, at DR sender en komedie med det her emne, så skal man selvfølgelig lade være. Det må være DRs beslutning.«

Det er Frederk Cilius enig i. Men han understreger, at der ikke er nogen, som gør grin med de krænkede:

»Al respekt for dem. Jeg har bare virkelig svært ved at se, hvad de to har med hinanden at gøre. Det er jo ikke en biopic om DRs pigekor fra 1972 til 2010, vi har lavet,« siger Frederik Cilius.