Overblik: DRs advokatundersøgelse om krænkelser i pigekoret offentliggøres i dag

Senere i dag præsenterer Danmarks Radio resultaterne af en ekstern advokatundersøgelse om kritisable forhold i Pigekoret. Få overblikket her.

 
Mere end hundrede kvinder har taget kontakt til det advokatfirma, som har undersøgt krænkelserne i DRs pigekor. DRs generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, giver en uforbeholden undskyldning. Video: Ritzau/Scapix. Redigering: August Bang. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem vidste hvad hvornår om, hvad der er foregået i DRs Pigekor?

Det er det overordnede spørgsmål, som en ekstern advokatundersøgelse, der blev bestilt af DR i foråret, senere i dag vil fremlægge konklusionerne af.

Onsdag ligger undersøgelsen klar, og tidligere medlemmer af Pigekoret får fremlagt resultaterne og DRs reaktion. Derefter er der indkaldt til pressemøde klokken 18.30.

Afsløringen

Sagerne fra Pigekoret blev offentligt kendt, da Politiken i juni afdækkede »Pigekorhemmeligheden« – tidligere medlemmers oplevelser med krænkende adfærd, der ifølge medlemmer foregik fra 2000 til 2010 under daværende chefdirigent Michael Bojesen. Senere blev det kendt, at der også havde været episoder med tidligere chefdirigent Tage Mortensen.

Andre tidligere medlemmer af Pigekoret genkendte imidlertid ikke dette billede.

Mens tidligere chefdirigent Michael Bojesen ledede Pigekoret fra 2000 til 2010, oplevede flere nu tidligere pigekorsangere, at der havde været et seksualiseret miljø. 12 navngivne, tidligere korsangere stod således frem i Politiken og fortalte blandt andet om voksne gæstemusikere, der havde udsat pigerne for uønsket opmærksomhed, grænseoverskridende sms’er til mindreårige samt en kultur, hvor DRs ledelse afviste at behandle klager.

Michael Bojesen selv fortalte til Politiken, at det var »chokerende« og »utroligt smertefuldt« at høre, at de tidligere korsangere havde haft dårlige oplevelser, og at han ikke genkendte, at der havde været et seksualiseret miljø i koret. Dog bekræftede han, at han havde krævet en skriftlig klage fra en korsanger trukket tilbage, da hun ville klage over Bojesen.

Efter Politikens afdækning trak Michael Bojesen sig som bestyrelsesleder i Statens Kunstfond og tog orlov fra sin nuværende direktørstilling i Malmø Operahus.

Samtidig erkendte han over for Politiken, at han havde svigtet sit ledelsesansvar over for koret, ligesom han undskyldte over for de korsangere, der havde haft dårlige oplevelser.

»Hemmeligheden« går længere tilbage

Kort tid efter, at Politiken skrev historien om Michael Bojesen og Pigekoret, hvilket skete i juni i år, så en ny historie dagens lys i dagbladet.

Michael Bojesens forgænger, Tage Mortensen, der var chefdirigent for Pigekoret i 35 år frem til 2000, var ikke gået af som følge af sygdom, hvilket havde været den officielle historie – han var blevet fyret, efter at forældre til pigekorsangere havde klaget over ham.

Tage Mortensen, der døde i 2001, blev fyret som følge af en undersøgelse, der viste, at han havde haft en opførsel af seksuel karakter – en opførsel, der ikke var »passende« over for pigekorets medlemmer, skrev Politiken.

Inden Politiken afdækkede forholdene i Pigekoret, havde DR sat gang i en ekstern advokatundersøgelse fra advokatfirmaet Norrbom Vinding om samme. Det er resultaterne af denne advokatundersøgelse, der i dag lægges frem.

Danmarks Radios nuværende ledelse, der har generaldirektør Maria Rørbye Rønn i spidsen, blev ifølge direktør for Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen bekendt med forholdene, kort efter #metoo-bølgen skyllede ind over landet i 2020.

Her modtag Henrik Bo Nielsen to henvendelser om tidligere grænseoverskridende adfærd og seksuel chikane i Pigekoret, der ifølge ham havde fundet sted mange år tilbage.

I august i år oplyste DR, at advokatfirmaet havde modtaget i alt 120 henvendelser inden tidsfristens udløb – et tal, som Henrik Bo Nielsen over for Berlingske beskrev som »meget højt«, selvom flere af henvendelserne drejede sig om samme forhold eller episoder.

Dengang afventede Henrik Bo Nielsen undersøgelsen, før han ville forholde sig til, hvad han regnede med, at der kunne komme ud af undersøgelsen nu, hvor Michael Bojesen ikke længere er ansat som chefdirigent, og Tage Mortensen ikke længere er i live. Siden 2013 er det Phillip Faber, som mange kender fra morgensangsprogrammerne under coronapandemien, der har været chefdirigent.

»Så er det jo op til os, der sidder her i dag, og som har ansvaret for institutionen, at drage de konklusioner, der bliver nødvendige på baggrund af den færdige undersøgelse,« lød det fra Henrik Bo Nielsen.

En tidligere korsanger fortæller til Politiken onsdag morgen, at hun vil finde det rimeligt, hvis DR udbetaler erstatning til de korsangere, der har oplevet krænkende adfærd i løbet af deres tid i Pigekoret.

Dette er noget af det, der vil blive adresseret ved dagens pressemøde, fortæller Henrik Bo Nielsen til Politiken.