Tidligere chefdirigent for DR Pigekoret trækker sig fra flere poster efter hårde anklager

Michael Bojesen har meddelt kulturministeren, at han forlader sine poster. Herunder sin formandspost i Statens Kunstfond.

Michael Bojesen trækker sig fra alle sine poster i Statens Kunstfond. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Michael Bojesen, der var chefdirigent for DR Pigekoret fra 2001-2010, trækker sig fra sit formandskab og sine øvrige poster i Statens Kunstfond.

Det oplyser han i en mail til Berlingskes kulturredaktion.

Det sker, efter at Politiken lørdag kunne fortælle om »pigekorhemmeligheden«: 12 tidligere medlemmer af koret beretter om et seksualiserende miljø med uønsket seksuel opmærksomhed, herunder sms'er fra voksne mænd, magtmisbrug og manipulation.

Der var ikke en oplevelse af, at man kunne sige fra over for ledelsen. Forsøgte man, blev kritikken undertrykt eller afvist, lyder det fra kilderne.

Det er i høj grad Michael Bojesen, der i dag er direktør for Malmö Opera, der bliver kritiseret af de tidligere korsangere, der i dag er voksne kvinder, og det gør et stort indtryk, skriver han i mailen:

»Selvom artiklen fremkommer med flere anklager, som jeg ikke har haft mulighed for at forsvare mig imod, og som jeg ikke kan genkende, ændrer det ikke ved, at det billede, jeg selv har haft om min tid som chefdirigent, ikke stemmer overens med flere af sangernes oplevelser.«

»Det gør mig utrolig ondt, og jeg vil jeg gerne sige et oprigtigt undskyld til de sangere, der har haft dårlige oplevelser eller følt sig utrygge i deres tid i koret. Jeg havde det fulde ledelsesansvar for koret, og det ansvar svigtede jeg,« skriver han.

Michael Bojesen skriver endvidere, at han ikke ønsker, at hans person skal kaste skygger over Statens Kunstfonds vigtige arbejde:

»Derfor har jeg i dag bedt kulturminister Joy Mogensen om at løse mig fra opgaven som bestyrelsesleder og udvalgsleder for projektstøtteudvalget i musik. Jeg trækker mig dermed fra mine poster i Statens Kunstfond og har ingen yderligere kommentarer,« slutter han sin mail.

Berlingske har bedt om et interview med kulturminister Joy Mogensen (S), men det har ikke været muligt. I stedet har ministeriet sendt denne skriftlige kommentar fra ministeren:

»Jeg tager til efterretning, at formand i Statens Kunstfond Michael Bojesen i dag har meddelt, at han ønsker at blive afbeskikket fra sin post i Statens Kunstfond. Jeg vil gerne takke ham for indsatsen i fonden i perioden 2018-2021. Der vil nu blive igangsat en proces med henblik på at finde en ny formand.«