Hvad nu hvis der kun var hunkønsvæsener tilbage i verden? Ny serie har været ventetiden værd

AOK
Skærm
Anmeldelse

Køn bliver mere og mere en flydende størrelse, men i ny Disney-serie betyder det alt.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange af de allerbedste tv-serier er baseret på en simpel, men genial »hvad nu hvis?«-præmis. Hvad nu hvis en kemilærer får kræft og beslutter sig for at producere metamfetamin for at forsørge sin familie? (»Breaking Bad«).

Hvad nu hvis en magtfuld mafiaboss lider af angstanfald? (»The Sopranos«).

Eller i nyere tid: Hvad nu hvis en politichef forsøger at undgå, at et mord bliver opklaret (»American Rust«) eller hvad nu hvis et fodboldhold bliver trænet af en american football-træner, der ikke rigtigt kender reglerne? (»Ted Lasso«)

Om »Y: The Last Man« ligefrem skriver sig ind i historien som en af de bedste serier, er for tidligt at sige, men dens idé er i hvert fald god. Meget kort fortalt gør et verdensomspændende fænomen, at alle med et Y-kromosom – både mennesker og dyr – dør. På én gang. Lige med undtagelse af Yorick (Ben Schnetzer), en ikke særligt succesfuld amatørtryllekunstner, og hans ligeledes mandlige abe.

Sidste mand er jaget vildt

Ingen ved, hvad der satte den globale pandemi i gang, men eftersom Yorick er det eneste menneske med et Y-kromosom, der stadig lever, er han jaget vildt, idet han formentlig indeholder både forklaringen på de mystiske dødsfald og i kraft af sin sæd faktisk også planetens fremtid.

Den historie er interessant at følge, det samme er den nykårede præsident Browns (Diane Lane) kamp for at undgå, at katastrofen bliver større, end den allerede er. Ikke mindst da det viser sig, at en rabiat, ultrakonservativ anti-vaxxer, som faktisk er næst i præsidentarvefølgen, ikke er død som først antaget.

Efter en global pandemi er der kun én person med et Y-kromosom tilbage på Jorden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Disney+.

Spændende karakterer

Vi bliver i de første afsnit i det hele taget introduceret for en række spændende karakterer, hvis skæbner bliver viklet ind i hinanden.

Eksempelvis den handlekraftige og strengt taget skruppelløse mystiske Agent 355 (Ashley Romans), der tager Yorick under sine vinger. Den mandlige præsidents presserådgiver (Marin Ireland), der mister sin mand og søn og forsøger at overleve sammen med sin datter. Og den tidligere præsidents datter (Amber Tamblyn), en slagkraftig forfatter, der er stærkt kritisk over for #metoo og cancel culture, og som i højere og højere grad modarbejder den nye præsident Brown.

Der er også transmanden Sam (Elliot Fletcher), som ikke for alvor er trådt i karakter i starten af serien, men som bliver interessant at følge.

Længe undervejs

»Y: The Last Man« har mildt sagt været længe undervejs. Tegneserien, den er baseret på, udkom fra 2002-2008, en filmversion har to gange været sat i gang og så skrottet igen, og tv-versionen har været i udvikling siden 2015.

Om end »Y: The Last Man« måske ikke for alvor skiller sig ud fra alle mulige andre film og serier om en postapokalyptisk fremtid, virker det alligevel, som om den har været ventetiden værd.

De to første afsnit er instrueret af danske Louise Friedberg – og alle ti afsnit har i øvrigt med en enkelt undtagelse kun kvindelige instruktører og manuskriptforfattere.

»Y: The Last Man«. Science fiction-serie, ti afsnit a 50 minutter. Serieskaber: Eliza Clark. Med: Ben Schnetzer, Ashley Romans, Diane Lane m.fl. Kan ses på Disney+ nu. Anmeldelsen er baseret på de tre første afsnit.