Der er store problemer i de københavnske hjem.
Ikke nok med at det er her, man sover og spiser – hjemmet er også for mange danskere blevet forvandlet til arbejdsplads, skolegård og børnepasningsinstitution – på samme tid.
Med hjemmearbejdende naboer ved siden af, ovenpå og nedenunder skal man som lejlighedsbeboer pludselig vænne sig til at høre på naboernes larm døgnet rundt.
Og det skaber problemer i de københavnske lejlighedskomplekser.
Selvom Michael Hobel fra ejendomsselskabet Cobblestone har arbejdet som vicevært i 23 år, har han sjældent hørt på så mange klager fra beboerne, som han oplever lige nu under coronanedlukningen.
»Folk ringer med alt muligt. De klager som aldrig før – det er helt vildt. De går jo og finder på ting, fordi de keder sig. Nogle gange tænker jeg, 'ej, hold nu op med at brokke dig mand', for folk er virkelig begyndt at gå i små sko. Jeg tror, det er, fordi de går så tæt op og ned ad hinanden hele tiden. De bliver skøre,« siger han og fortæller, at han ugentligt får henvendelser om hjemmearbejdende beboere, der klager over andre hjemmearbejdende beboere.
Virtuel gymnastiktime og hjemmearbejde
Især har den manglende børnepasning i institutioner skabt stridigheder mellem de hjemmearbejdende i Cobblestones lejlighedskomplekser på Amager.
Vicevært Michael Hobel har blandt andet modtaget en henvendelse fra en beboer, som underviste online, og som var frustreret over overboens børn, der deltog i en virtuel gymnastiktime. Og fordi Michael Hobel ikke nåede at træde ind, udviklede situationen sig til mundhuggeri på trapperne.
»Det kan godt eskalere, hvis jeg ikke når at træde ind, fordi folk er så irriterede. Jeg plejer at sige, at der ikke er nogle mennesker, jeg ikke kan snakke med. Så når viceværten kommer med et smil på, så kan rigtig meget lykkes,« siger han.
En anden gang blev Michael Hobel bedt om at spørge naboen, om deres børn ikke kunne tage sutsko på. Den slags henvendelser kan blive lidt for meget for ham.
»Altså – jeg kalder de her problemer for småting. Vi skal jo for helvede være her alle sammen. Og så må folk prøve at finde det positive i, at de arbejder hjemme,« fortæller han.
Sko på gangen
Det er de helt små ting, der i disse tider får folk op i det røde felt ifølge 40-årige Michael Hobel.
Han har under nedlukningen fået henvendelser fra sure beboere, der klager over alt lige fra, at naboen borer i væggen, til sko, der står i opgangen, og papkasser, der flyder i gården. Han selv klager ikke, selvom han har fået mere travlt under nedlukningen.
»Både PostNord og GLS har ansat flere folk, men vi bliver ikke flere viceværter. Jeg får langt flere henvendelser fra beboere og flere praktiske ting, jeg skal tage mig af, fordi folk hele tiden er hjemme. Og så slipper jeg jo heller ikke for at blive udsat for smitte, når jeg går rundt i folks hjem. Men jeg tager det med oprejst pande.«
Det er ikke kun naboer, der skaber problemer for de hjemmearbejdende københavnere.
Ejendomsselskabet Cobblestone modtager i øjeblikket mange henvendelser fra frustrerede beboere, som har tekniske udfordringer i lejlighederne – for nogen kan vinduernes hængsler ikke lukkes ordentligt, og for andre er der for varmt eller for koldt i lejligheden.
Og det bliver ekstra træls, når man arbejder hjemme og skal have en hverdag til fungere i lejligheden sammen med resten af familien, siger Cobblestones direktør, Rasmus Juul-Nyholm:
»Det her hjemmearbejde er noget, som folk har set noget positivt i, men deres hjem har ikke været forberedt på det. Vi kommer til at indrette os anderledes – det er jeg sikker på.«