»Vi kan ikke stole på hinanden«

Eleverne fra skolen GTI/Greve 10. klasse oplever oftere, at nøgenbilleder bliver delt mellem deres kammerater. Tilliden på de sociale medier er forsvundet. De unge tror ikke, at de får noget ud af at tale med forældre og lærere om det.

Debatten om unges delinger af private videoer og nøgenbilleder er igen blusset op, også blandt eleverne i 10. klasse i Greve. Fra venstre mod højre: Saja Gomei, 17 år, Ciwan Topal, 16 år, Arako Amin, 16 år, Freja Lauridsen, 16 år og Rasmus Rasch Andreasen, 16 år. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Læs mere
Fold sammen

»Det er blusset op, synes jeg. Især i løbet af det her år. Det sker jo oftere og oftere.«

16-årige Rasmus Rasch Andersen sidder sammen med fire andre klassekammerater fra skolen GTI/Greve 10. klasse. De får senere i dag besøg af Børns Vilkårs Skole­tjeneste, som skal undervise dem i livet på de digitale medier. Berlingske har sat de unge i stævne for at tale med dem om, hvad de oplever på kanten til det ældre ungdomsliv.

Lige nu taler de om de nøgenbilleder og videoer, der har skabt stor debat de seneste par uger. Sådan nogle billeder er næsten blevet normale, synes de.

»Jeg har en veninde, som har sendt sådan nogle billeder til en dreng. Han valgte så at sende dem videre, så en masse endte med at se dem. Der er rigtig mange piger, som sender dem. Det er nærmest blevet normalt,« fortæller Freja Lauridsen på 16 år.

De fem elever kender ikke alle sammen nogle, hvis billeder er blevet delt på sociale medier. De fleste har dog set nøgenbilleder af piger på nettet. Undtagen 16-årige Ciwan Topal. Men derfor ved han godt fra venner og bekendte, at det foregår.

»Jeg har hørt om, at nogle af mine venner har haft sådan nogle billeder. Men jeg har ikke set det på den måde, som de andre fortæller,« siger han.

Forældre forstår det ikke

Rasmus Rasch Andersen har flere gange oplevet, at nøgenbilleder af piger bliver tilføjet til nogle af de store drengegruppesamtaler på Facebook, som han er med i.

»Så sidder man jo og snakker om det. Men jeg synes, at det er åndssvagt og tåbeligt og forstår ikke, hvorfor pigerne sender dem, eller hvorfor drengene deler dem,« siger han.

Normalt lader han det bare være. Han havde aldrig talt med sine forældre om det, før historierne kom i medierne.

»Min mor spurgte mig om, det også var noget, som jeg kendte til. Hun spurgte også, om jeg kunne finde på det. Det svarede jeg selvfølgelig nej til. Men vi har ikke snakket mere om det,« siger han.

Det kan Freja Lauridsen godt genkende. Hun har også haft en snak med sine forældre.

»De sagde bare, at jeg skulle passe på, hvad jeg sendte til andre. Det var meget generelle ting, vi snakkede om. Som at man skal huske, at man ikke kan fortryde, når man først har sendt noget,« siger hun.

Ingen af de unge har selv opsøgt deres forældre. De tror, at de vil have svært ved at forstå det, fordi de ikke selv er vokset op med sociale medier.

»De fleste forældre ved nok ikke, hvordan de skal håndtere det, fordi de ikke selv har oplevet noget lignende. Det var jo ikke noget, der skete, dengang de var unge,« siger 17-årige Saja Gomei.

Klasselokalet ser lidt anderledes ud end normalt. Det er kun halvt fyldt med elever, og foruden børnefaglig konsulent fra Skole­Tjenesten hos Børns Vilkår, Søren Knudsen, er der kun piger til stede. SkoleTjenesten tager hvert år ud til 14.000 børn på skoler i hele Danmark for at holde oplæg om blandt andet livet på digitale medier.

Søren Knudsen lægger ud med en historie fra Børnetelefonen. En pige har fået at vide, at en dreng har hacket sig adgang til en anden piges Facebook-profil. Han har hentet nogle nøgenbilleder af hende, som hun havde sendt til sin kæreste. Nu har drengen delt dem med sine venner. Klassens opgave er at finde ud af, hvad de vil gøre. Vil de tale med pigen, drengen eller lærerne på skolen?

På nær én, som vil tale med drengen, placerer alle pigerne sig i det hjørne af klasselokalet, som symboliserer, at de vil tage en snak med pigen om billederne. Ingen vil tale med lærerne om problemet. Det kan de fem klassekammerater godt genkende.

»Det er ikke noget, lærerne taler med os om. Det er mere noget, man taler med venner om. Lærerne fokuserer mere på rusmidler, når vi har sådan noget undervisning,« fortæller Rasmus Rasch Andersen.

Tilliden er væk

Selv om alle er enige om, at nøgenbilleder er noget, de ser mere og mere, synes de fem klassekammerater alligevel ikke, at der er brug for hjælp fra de voksne.

»Jeg tror bare ikke, at det er noget, som de kan sætte en stopper for,« siger Saja Gomei.

De andre nikker til lyden af hendes ord. Sådan er det i dag. Det bliver måske mere normalt eller ligegyldigt, når så mange gør det, mener 16-årige Arako Amin.

»Selvfølgelig kan man sige, at de skal lade være med at dele det. Men det er jo ikke sikkert, at de lytter. Man skal være meget opmærksom på, hvad man gør eller skriver på sociale medier,« siger han.

Rasmus Rasch Andersen tror, drengene deler billeder for at have noget at vise frem til de andre drenge. Selv mener han også, at delingen af nøgenbilleder vil forsvinde, hvis pigerne stopper med at sende dem. Det er pigerne, som vælger at stole på nogle, der ikke kan holde deres løfte, lyder hans konklusion.

Både Saja Gomei og Freja Lauridsen synes også, at piger i dag burde vide bedre.

»Det er jo ikke pigernes skyld, at billederne bliver delt. Men man burde kende konsekvenserne. Man kan være heldig, at man kan stole på personen, men det kan også gå den anden vej,« siger Saja Gomei.

På de sociale medier er den tillid, som unge har til hinanden, når de deler hemmeligheder på gangene eller taler sammen i fortrolighed, helt forsvundet. Og de fem unge er mere end nogensinde før opmærksomme på, hvordan de opfører sig.

»Man skal bare ikke sende noget til nogle, som man ikke vil have kommer ud. Vi kan ikke stole på hinanden på sociale medier,« siger Saja Gomei.