Vejen til din sundhed begynder i dine tarme

Du skænker dem nok sjældent en tanke i hverdagen, men dine tarme er vigtigere end du lige tror. Kampen mod livsstilssygdomme begynder i maven, mener ekspert.

40 procent af danskerne har færre af de gode end dårlige tarmbakterier, og det skyldes ifølge klinisk diætist Mette Borre vores kost. Undersøgelser viser, at en usund tarmflora øger risikoen for livsstilssygdomme. Scanpix/Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dine tarme er nok ikke det første, du fokuserer på i jagten efter et sundt og godt helbred. Men det burde det måske være.

For ifølge Mette Borre, der er klinisk diætist med speciale i irritabel tarm ved Aarhus Universitetshospital og medforfatter til den nye bog "Toptrimmede tarme", viser nyere forskning en tydelig sammenhæng mellem en dårlig tarmflora og livsstilssygdomme.

- 80 procent af vores immunforsvar sidder i tarmene, så det vi spiser, påvirker os rigtig meget, og er langt fra uden betydning, siger hun og peger på, at kampen mod livsstilssygdomme på mange måder begynder i maven.

Ifølge diætisten handler det derfor om at skabe den rette bakteriesammensætning i tarmen via kosten for at holde sig sund og rask.

- Alt det, vores krop ikke fordøjer og optager, når vi spiser, bliver fordøjet af bakterierne i tarmen. Så hvis du lever af for meget kød, hvidt brød og sukker, så risikerer du, at udsulte de gode bakterier, som venter på at få næring, siger hun.

Udsulter man de gode bakterier, kan det imidlertid skabe grobund for de mindre gode bakterier, som skaber ubalance i tarmen, fortæller Kristian Hallundbæk Mikkelsen, der er læge og har forsket i tarmbakterier ved Center for Diabetesforskning ved Herlev-Gentofte Hospital.

- Spiser man for eksempel for meget fedt eller protein, får man en bakteriesammensætning af mindre gode bakterier, som kan producere nogle særlige stoffer, der er direkte skadelige for os, siger han.

Kristian Hallundbæk Mikkelsen slår dog fast, at det ikke alene er bakteriesammensætningen i tarmene, som har indflydelse på risikoen for livsstilssygdomme, men også vores genetik og livsstil.

Ubalance i tarmfloraen gør sig, ifølge Mette Borre, gældende for mange danskere.

Undersøgelser viser nemlig, at 40 procent af danskerne har færre gode end dårlige tarmbakterier.

Hun opfordrer derfor til, at vi spiser os til flere af de sunde bakterier, som skaber den gode tarmflora, og er afgørende for vores livskvalitet og sundhed.

- Spis masser af grøntsager som gulerødder, knoldselleri, tomater og bønner, siger hun.

- Men også æbler, avocado, bær og nødder, er med til at holde tarmen sund og beskytte mod sygdomme, råder hun.

/ritzauFOKUS/