Sådan erstatter du dine dårlige vaner med gode

Vil du have succes med at droppe dine dårlige vaner, handler det om at erstatte dem med nye og forbedre de allerede eksisterende vaner. Læs her hvordan.

Stockfoto: De tiltrådte stier er dine vaner, og nogle er dem er måske dårlige vaner som at bide negle, ryge, komme for sent eller spise for meget til aftensmaden. De tilgroede stier er vaner, du måske ikke bruger så tit, men som kan være sunde alternativer til de dårlige vaner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Forestil dig en skov med en masse stier. Nogle er dem er trådt godt til, mens andre er groet til.

De tiltrådte stier er dine vaner, og nogle er dem er måske dårlige vaner som at bide negle, ryge, komme for sent eller spise for meget til aftensmaden. De tilgroede stier er vaner, du måske ikke bruger så tit, men som kan være sunde alternativer til de dårlige vaner.

»Hvis man gerne vil ændre en vane, så skal du faktisk lade den være. Og så i stedet koncentrere din energi om at gå af andre stier - altså de nye vaner,« siger Anette Prehn.

Hun er sociolog og forfatter til »Hjernesmart«, en bogserie om hjernens logikker - blandt andet vaneændring. Det vigtige er, at man erstatter den »dårlige« vane med en mere hensigtsmæssig vane.

Sådan får du succes med en vaneændring:

1. Fokuser på nye vaner frem for den dårlige.

Er dit mål at drikke mindre sodavand, så fokuser i stedet på, hvad du vil gøre som erstatning - eksempelvis at drikke mere vand, spise mere frugt eller gå en lille tur. Jo flere sundere vaner, du kan erstatte den dårlige vane med, desto bedre, mener Anette Prehn.

Og det behøver ikke være en omfattende ændring, forklarer Torben Wiese, der er forfatter og foredragsholder om vanebrydning.

»Hvis du vil stoppe med at pille næse, så når du kan mærke, at fingrene er på vej op - så sving armene i stedet,« siger han.

Det vigtige er dog, at du på forhånd har besluttet, hvad du vil erstatte den dårlige vane med - eller har flere muligheder, du kan vælge mellem i øjeblikket.

2. Udvid dine eksisterende gode vaner.

»I stedet for at starte helt fra bunden, så byg ovenpå andre gode vaner, du har i forvejen,« siger Anette Prehn.

Vil du gerne spise sundere, så start med at tilføje et ekstra æble til frokosten, og så nogle måneder senere kan du måske snige broccoli eller spidskål ind i aftensmaden.

Torben Wiese anbefaler, at man tænker: Hvad er det mindste, jeg kan gøre i dag?

»Dan dig et billede af hvor ofte, du udfører den dårlige vane. Hvis du eksempel knækker fingre fem gange om dagen, så kan du skære det ned til fire gange i første omgang,« siger han.

3. Hav selvbarmhjertighed og husk det store perspektiv.

Det kan være en hård omgang at ændre en fastgroet vane, og du kommer måske til at falde i en eller flere gange. Men jo mere skam og skyld, du føler, når du falder i - desto længere tid tager det at ændre vanen, siger Anette Prehn.

Bevar derfor det store perspektiv og hold fast i dit ønske om at ændre vanen - også selv om du falder i.

»Hvis du får tilbagefald, så er det ærgerligt - men så er det tilbage på hesten igen. De mål, du har nu er ikke mindre vigtige om to uger, så du skal ikke give op, fordi du falder i én gang,« siger Torben Wiese.

Til gengæld kan det virke godt, hvis du hylder dine fremskridt og de små sejre. Hvis målet er, at du vil spise mere frugt, så er enhver gulerod eller æblebåd et godt skridt på vejen.