Universitet forbyder alkohol før klokken 16

Flere studerende frygter studiestarten, der ofte indebærer store mængder alkohol. Nu tager endnu et universitet konsekvensen og gør det forbudt i dagstimerne.

Det skal ikke være nødvendigt at drikke alkohol for at deltage i aktiviteter under studiestarten, lyder det fra Aalborg Universitet. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Aalborg Universitet har besluttet at forbyde alkohol før klokken 16 på universitetet efter flere henvendelser fra studerende.

Tutorerne skal desuden sørge for, at det ikke er nødvendigt at drikke alkohol for at deltage i aktiviteter under studiestarten.

Det skriver DR.

»Særligt alkohol har været et emne, som er blevet nævnt igen og igen. Når det at skulle indtage alkohol virker som en del af aktiviteten, så kan det virke enormt ekskluderende for en stor gruppe studerende,« siger Rikke Jønson, der er områdechef for studie- og trivselsvejledningen på Aalborg Universitet, til DR.

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan en ny undersøgelse viser, at hver fjerde kvindelige studerende frygter det introforløb, de går i møde, når de skal starte landets universiteter.

Ifølge undersøgelsen fra EVA, Danmarks Evalueringsinstitut, frygter de kvindelige studerende at opleve de sociale aktiviteter i studiestarten som grænseoverskridende. Aktiviteter, der ofte indebærer alkohol.

Kvinder skulle simulere oralsex

Flere tidligere sager om grænseoverskridende introforløb har før været beskrevet i medierne.

I 2015 kom det således frem, at kvindelige studerende under en introtur på Copenhagen Business School skulle simulere oralsex på en banan, mens de mandlige studerende kaldte dem for »ludere«.

I 2019 måtte universitetet bortvise 25 introvejledere for brud med alkoholpolitikken og for krænkende adfærd over for de nye studerende på rusturene.

Derfor har skolen nu forbudt alkohol inden klokken 17 og tillader slet ikke, at der drikkes hård sprut under introforløbet.

På Københavns Professionshøjskole har man ligeledes indført alkoholfri introdage frem til klokken 16 på baggrund af henvendelser fra studerende.

En tidligere undersøgelse fra EVA viser, at førsteårsfrafaldet er størst hos de studerende, der ikke drikker i studiestarten.

På universitetsuddannelserne faldt 21 procent af de studerende fra, som ikke drak alkohol til de sociale arrangementer under introforløbet. Til sammenligning faldt kun 11 procent af de studerende fra, hvis de drak seks eller flere genstande en til to gange ugentligt i studiestarten.