Unge landmænd har sværere ved at blive herre over egen gård

Det bliver vanskeligere for unge landmænd at blive selvstændige, fordi pengestærke investorer i stigende grad opkøber danske landbrugsejendomme.

En ung landmand, der vil have foden over egen jord, er i konkurrence med kapitalstærke udlændinge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Det bliver sværere for unge landmænd at komme til at eje deres eget landbrug.

Sådan lyder det fra formand for ungdomsorganisationen Langboungdom, Svend Nygaard, efter at Jyllands-Posten har beskrevet, hvordan udenlandske investorer i stigende grad opkøber danske landbrugsejendomme.

»Det er en træls udvikling. Det betyder, at unge landmænd får endnu sværere ved at komme i gang som selvstændige landmænd, fordi vi får nogle kapitalstærke folk ind, som de unge ikke kan matche. Og bankerne kigger kun på én ting lige nu, og det er egenkapital,« siger Svend Nygaard.

Ifølge Jyllands-Posten er det et stigende antal investorer fra blandt andet Tyskland, Holland og Schweiz, der kaster deres kærlighed på danske landbrugsbedrifter. Den væsentligste årsag er, at de danske gårde er faldet cirka 40 procent i pris siden 2009. Dermed er danske landbrug relativt billige sammenlignet med prisniveauet i andre nordeuropæiske lande.

Desuden har landbrugsloven, der blev liberaliseret med virkning fra årsskiftet, gjort det lettere for investorer at købe danske landbrugsbedrifter, selv om de aldrig har set skyggen af en ko eller en gris i deres hidtidige virke.

»Det var netop den udvikling, vi forudså, da man drøftede liberalisering af landbrugsloven,« siger Svend Nygaard.

Han frygter, at det stigende antal udenlandske opkøb af danske landbrugsejendomme kan få alvorlige konsekvenser for den store danske fødevareeksport.

»Når investorer tager over, vil de være mere interesseret i planteavl og korn end i at opretholde en produktion af grise og køer, fordi der er større udsving i priserne på mælk og kød. Så jeg tror, det kan få alvorlige konsekvenser for landbrugseksporten,« siger Svend Nygaard.

De udenlandske investorer er dog ikke kun dårligt nyt for de unge landmænd. Det giver også gode muligheder for at forpagte landbrugsbedrifter.

»Det positive er, at de unge, der får mulighed for at forpagte bedrifterne, alt andet lige vil stå bedre den dag, de selv vil have foden under eget bord og blive selvstændige. Så har de jo bevist over for banken, at de kan drive en ejendom. Men det hjælper selvfølgelig ikke så meget, hvis der så ikke er flere ejendomme, de kan købe,« siger Svend Nygaard.

Formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, deler de unge landmænds bekymringer. I hvert fald til en vis grad.

»Det kan være udmærket, hvis noget af den kapital kommer fra udlandet. Faren er dog, at eksterne investorer typisk vil fokusere på jord og ikke er interesserede i produktion af mælk og grise, som er det, der skaber størstedelen af arbejdspladserne og eksportindtægterne,« siger Martin Merrild til Jyllands-Posten.