Ulovlige stoffer er blevet stærkere og farligere

Ifølge Sundhedsstyrelsen er renheden i kokain på højeste niveau i mere end 20 år. Større risiko for overdosis.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er renheden i kokain på højeste niveau i mere end 20 år. Større risiko for overdosis. Fold sammen
Læs mere
Foto: ENNIO LEANZA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ulovlige stoffer solgt på gadeplan er de senere år blevet renere og derfor farligere, vurderer Sundhedsstyrelsen på baggrund af myndighedernes overvågning af markedet.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Overvågningen udføres sammen med Rigspolitiet, Skat og de tre retsmedicinske institutter i København, Aarhus og Odense.

Den viser, at renheden i kokain er på det højeste niveau i mere end 20 år, skriver styrelsen. Renheden lå i gennemsnit på 60 procent sidste år. Til sammenligning var den i gennemsnit 37 procent i 2015.

Det høje gennemsnit dækker over en stor variation. Der er fundet kokain med en renhed på alt fra 6 til 89 procent. Det betyder en større risiko for overdosis, vurderer Sundhedsstyrelsen.

For ecstasy er styrken også steget det seneste år. Men det er nødvendigvis ikke synligt for forbrugerne.

»Der er ikke sammenhæng mellem tabletternes fysiske størrelse og renhed, og samme udseende tabletter i forhold til logo og form kan have helt forskelligt indhold,« siger chefkonsulent Kari Grasaasen fra Sundhedsstyrelsen i pressemeddelelsen.

Styrelsen har fundet tabletter med 223 milligram MDMA, der er det aktive stof i ecstasy. I gennemsnit var der 155 milligram MDMA i tabletterne i 2017, hvilket ifølge styrelsen er »meget højt sammenlignet med tidligere år«.

Ulovlige stoffer er årligt skyld i omkring 250 dødsfald, oplyser Sundhedsstyrelsen.

/ritzau/