Udenrigsministeriet vil ikke lade medarbejdere afhøre

Udenrigsministeriet kritiseres for at bremse efterforskning af danske virksomheders rolle i olie-for-mad-korruption, men vil nu svare på skriftlige spørgsmål.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK) får ikke lov til at afhøre Udenrigsministeriets embedsmænd i forsøget på at opklare korruptionsskandalen om FN's olie-for-mad-program i Irak. Til gengæld tilbyder Udenrigsministeriet at svare skriftligt på Statsadvokatens spørgsmål.

- Udenrigsministeriet har lagt vægt på, at der ikke - som sagen foreligger oplyst for Udenrigsministeriet - er oplysninger, der viser, at en skriftlig redegørelse fra Udenrigsministeriet ikke på en bedre eller mindst lige så god måde kunne bidrage til efterforskningen som en mundtlig forklaring fra de pågældende medarbejdere. I den situation har ministeriet valgt at tillægge hensynet til den enkelte medarbejder afgørende betydning, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Vidneafhøringer kommer kun på tale, hvis SØK "kan pege på helt særlige forhold i relation til opklaringen af sagen, som indebærer, at en skriftlig redegørelse fra Udenrigsministeriet ikke er tilstrækkelig".

/ritzau/