Tyrkiet optrapper PKK-krigen

Civile kurdere i det sydøstlige Tyrkiet er på flugt, og dødstallene stiger, efter at Tyrkiet har sat kampvogne og specialstyrker ind mod militante PKK-krigere.

Ifølge det kurdiske HDP-parti, er flere end 200.000 kurdere blevet internt fordrevet i Tyrkiet som følge af de seneste kampe melem tyrkiske soldater og kurdiske PKK-soldater. Fold sammen
Læs mere
Foto: ILYAS AKENGIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Mindre end to måneder efter det tyrkiske AKP-partis jordskredssejr ved parlamentsvalget, har den tyrkiske regering iværksat en storstilet militær operation mod den militante kurdiske PKK-organisation, der står på terrorlisten i USA og i EU.

Mindst 24 kurdere har mistet livet i de seneste dages kampe, efter at kampvogne og specialtropper er rykket ind i flere af de større byer i de sydøstlige egne nær den syriske grænse. Militæret har indført udgangsforbud i byerne Cizre og Silopi, og i Diyabarkir er der sporadiske skudvekslinger mellem PKK-krigere og tyrkiske soldater.

Ifølge Figen Yuksekdag, medstifter af det kurdiske HDP-parti, er flere end 200.000 kurdere blevet internt fordrevet i Tyrkiet som følge af de seneste kampe. Mens Tyrkiet siger, at operationen i de kurdiske områder ved Syriens grænse er igangsat for at forhindre en borgerkrig, mener kurderne, at det er Tyrkiets regering, der forsøger at optrappe konflikten for at forhindre en genoptagelse af fredsprocessen mellem parterne. Den blev officielt annulleret i juli efter et dødeligt selvmordsangreb på kurdiske aktivister i byen Suruc.

»Tyrkiets operation er designet til at forhindre, at PKK spreder ilden fra Syrien og Irak, til Tyrkiet,« sagde den tyrkiske premierminister Ahmet Davotoglu på et pressemøde tidligere på ugen.

Præsident Recep Tayyip Erdogan siger samtidig, at den militære operation vil fortsætte, indtil området er »renset« for militante PKK-medlemmer.

»I vil blive tilintetgjort i de huse, bygninger og skyttegrave, I har bygget,« sagde Erdogan under et besøg i byen Konya.

Civile flygter fra kurdiske byer

Den væsentligste forskel i forhold til tidligere tyrkiske offensiver er, at kampene nu finder sted i tætbefolkede byer og ikke i landområderne, hvor PKK traditionelt har opereret. Det har fået mange kurdere til at forlade Cizre og Silopi, fordi de frygter, at kampene vil vare ved og potentielt sprede sig til alle kvarterer i byerne.

I løbet af de seneste måneder har Tyrkiet angrebet PKK-stillinger i de nordirakiske områder, og ramt enkelte kurdiske stillinger i Syrien. Angrebene i Irak har skabt spændinger mellem Irak og Tyrkiet, hvilket i denne uge fik den amerikanske præsident Barack Obama til at ringe til Tyrkiets præsident for at bede ham om at trække de tyrkiske soldater ud af det nordlige Irak.

Tyrkiet, der har forsøgt at holde sig ude af krigen i Syrien, er i 2015 blevet direkte involveret på flere fronter: Først efter at fredsprocessen med PKK brød sammen, og sammenstød med de kurdiske organisationerbegyndte. Men også Tyrkiets nedskydning af et russisk kampfly i slutningen af november, har medført, at Rusland er begyndt at ramme tyrkiske interesser i Syrien.