Toldere konfiskerer langt mere syntetisk narko end tidligere

Der blev konfiskeret væsentligt mere narko som ecstasy og amfetamin ved danske grænseovergange i 2014 end i de foregående år. Det skyldes, at toldere er blevet fortrolige med at bruge både containerscannere og bodyscannere i jagten på narko.

Narkohunde og toldere havde travlt sidste år. Ved danske grænseovergange fandt tolderne hele 288 kilo syntetisk fremstillet narko som ecstasy og amfetamin. Det viser Skats årsstatistik, skriver metroxpress.

I 2012 fandt man blot 27,5 kilo. Når man ser på den hårde narko, lød fangsten i 2014 på 38,7 kilo kokain og 6,4 kilo heroin. I 2012 fandt toldere samlet 19,9 kilo.

»Det er fuldstændig korrekt, at vi har fået fat i betragteligt mere hård narko i 2014, end vi har taget tidligere. I oktober tog vi godt 20 kilo kokain på et kulskib, og det betyder selvfølgelig en del af det,« siger underdirektør i Skat Preben Buchholtz og understreger, at tal kan svinge.

Knap 500 toldere har de seneste år fået en containerscanner, der kan se ind i lastbiler, og en bodyscanner, der kan se ind i kroppen på en smugler.

»Vi er blevet fortrolige med at arbejde med scannere. Hundene kan nemlig ikke lugte, hvis man har det i mavesækken. Den scanner fandt narko mere end 30 gange,« siger han til metroxpress.

Smuglere kan skjule op til et kilo narko i maven. Scanneren har været en så stor succes, at Skat nu bruger et tocifret millionbeløb på at købe avancerede kropsscannere til lufthavnene i København, Billund og Aalborg.

Oven i de tal skal man lægge de mængder, politiet konfiskerer fra narkohandlere, siger Steffen Th. Steffensen, som er souschef i Københavns Politis afdeling, der arbejder med organiseret narkohandel.

»Men der er ingen tvivl om, at Skat finder mere narko end tidligere. Det har jeg kun ros over for,« siger han til metroxpress.