Tidligere forsvarschefer: Danmark skal stå åbent for dem, der hjalp os

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Danmark har en moralsk forpligtelse til at hjælpe de tolke og civilt ansatte, der har hjulpet danske soldater i Afghanistan, mener fire generaler og tidligere forsvarschefer ifølge Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til onsdagens nyhedsoverblik.

Vi skal omkring de danske coronaudsigter, diskussionen om de afghanske tolke, der har hjulpet danske soldater, samt en hård omgang kritik af Joy Mogensens (S) første to år som kirkeminister fra teologer og kirkefolk.

Og så kårer Berlingskes AOK-redaktion for 20. gang Byens Bedste – for at hædre alle de steder og oplevelser i byen, der gør noget helt særligt for københavnerne. Du kan afgive din stemme på byens bedste bar, frokost, arkitektur, litteraturoplevelse og meget mere lige her.

Allerførst skal vi runde de seneste coronanøgletal. Dem får du her:

Er du mere i humør til at lytte end til at læse, kan du i stedet høre Berlingskes nyhedsoverblik her:

Følg Morgenposten på mobil

Videre til dagens historier.

Smitten vil snart stige, sagde Søren Brostrøm – nu kommer eksperter med deprimerende nyt

Vi indleder med dystre udsigter her i Berlingske. Hjemmearbejde, lukkede fitnesscentre, forbud mod at danse i nattelivet samt en genkomst for mundbindene kan blive scenariet for efteråret, advarer eksperter.

»Pandemien er ikke overstået, den er ikke væk, og vi balancerer på en knivsæg,« forklarer Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, som peger på, at vi i øjeblikket – med gode betingelser som sommervejr, udendørsaktiviteter og lukkede skoler – alligevel har set smittetal over 1.000 om dagen.

Snart banker det efterår på døren, hvor vi rykker indendørs og giver coronavirussen bedre vilkår.

Den historie kan du læse her.

Søren Brostrøm forklarede tilsvarende mandag i Berlingske, at han forventer, at smitten vil stige til efteråret.

Eksforsvarschefer: Danmark skal stå åbent for dem, der hjalp os

Danmark har en særlig moralsk forpligtelse til at hjælpe de tolke og civilt ansatte, der har hjulpet Danmark i Afghanistan. Såden lyder meldingen fra fire generaler og tidligere forsvarschefer i Politiken, mens Taleban rykker aggressivt frem i landet, og diskussionen om tolkeaftalen fra 2013 har fået nyt momentum herhjemme.

»De afghanere, der kæmpede med os, var vores allierede. Jeg personligt vil forvente, at statsministeren, udenrigsministeren og forsvarsministeren siger: Vores land er åbent for dem, der har hjulpet os. Med forbehold for, at der måtte være narkohandlere eller stærkt kriminelle, så er de og deres familier velkomne i Danmark,« siger general Knud Bartels, som var forsvarschef fra 2009 til 2011.

Foruden Bartels har Politiken talt med general Bjørn Bisserup, general Peter Bartram og general Jesper Helsø.

Ifølge Forsvarsministeriet har 173 afghanere i årenes løb henvendt sig til Forsvaret for at få deres sager behandlet. 17 personer har fået visum til Danmark med henblik på at søge asyl, mens 70 har fået afslag. 31 ansøgere har fået en form for økonomisk godtgørelse.

Artiklen er på forsiden af dagens Politiken og online her.

Kirkefolk og eksperter kommer nu med hård kritik af Joy Mogensen: Hun er usynlig, visionsløs og mangler indsigt

I Jyllands-Posten kan en række teologer og topfolk i kirken stadig ikke pege på, hvad Joy Mogensen vil med sin post som kirkeminister. De tegner et billede af en minister, der hverken forsvarer folkekirken eller har ambitioner på dens vegne.

»Jeg tror simpelthen ikke, at Joy Mogensen har sans for, hvad det er, hun gør,« lyder dommen fra Hans Raun Iversen, professor emeritus i teologi på Københavns Universitet, der i årtier har beskæftiget sig med kirkepolitik.

Især coronakrisen har ifølge teologiprofessoren gjort det tydeligt, at Mogensen »mangler indsigt« og fornemmelse for kirkerne, som har været ramt af arealkrav og dermed færre besøgende.

»Kirken er ikke et abstraktum. Den lever kun af at blive brugt, og den skal bruges, når der er brug for den. Fodbolden har brug for tilskuere, og det fik den. Men juleaften blev uden deltagelse. Jeg kan kun tyde det som mangel på sans for og forståelse af, hvad kirken er, og hvad den lever af,« siger Hans Raun Iversen.

Hovedpersonen selv kan »ikke genkende« kritikken af, at hun ikke lytter nok til folkekirkens ønsker.

»Noget af det allermest tydelige, jeg blev præsenteret for, da jeg blev kirkeminister, var, at folkekirken ikke er en statskirke. Så jeg skal passe på med, hvor meget jeg slår ud med armene, og respektere, at folkekirken er netop en folkekirke, der styrer sig selv,« siger Joy Mogensen til Jyllands-Posten.

Den historie kan læses her.

Ministeroverdragelse i Uddannelses- og Forskningsministeriet. Tiltrædende minister Tommy Ahlers og afgående minister Søren Pind, der i dagens anledning var iført sin nye ministeruniformen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Efter tre år fik Tommy Ahlers nok – nu er Venstre slået tilbage til start i København

Stemmeslugerne forlader Venstre en for en. Og trods ærgrelsen kommer Tommy Ahlers exit ikke som en meget stor overraskelse for partifællerne. Han har aldrig brudt sig om det politiske spil, processerne, taktikken og slet ikke intrigerne og knivene i ryggen.

For Venstre er det et kritisk tab at sige farvel til Tommy Ahlers. Venstre har – efter at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti stort set har opgivet at fiske stemmer i København – en stor mulighed for at vinde noget af det tabte tilbage netop her.

Hans afgang kommer desuden midt i meget vigtige klimaforhandlinger om landbruget og forud for en ny politisk sæson, som Venstres top satser på skal bane vejen for partiets »genopstandelse«.

Berlingskes politiske kommentator, Bent Winther, tegner perspektiverne i Tommy Ahlers' exit op her.

Det sker i dag:

OL i Tokyo fortsætter. Danmark er i mændenes finale i holdforfølgelsesløb i banecykling, hvor de møder Italien. Der afholdes også finaler i blandt andet kvindernes 400 meter hækkeløb, mændenes hammerkast samt mændenes 200 meter og 800 meter løb. Desuden er der dansk deltagelse i disciplinerne skateboard og golf.

Retten i Lyngby fortsætter efter planen straffesagen mod Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, som blandt andet tiltalt for dokumentfalsk.

Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama fylder 60 år. Obama var præsident fra 2009 til 2017 og den første afroamerikaner til at besidde posten.

I dag for 105 år siden: Salgsaftalen mellem Danmark og USA om De Vestindiske Øer bliver underskrevet efter en folkeafstemning, der resulterer i et flertal for salget

I dag for 50 år siden: Nasa sender en satellit i kredsløb om Månen fra rumfartøjet i Apollo 15-missionen.

Barack Obama fylder 60 år i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chandan Khanna/Ritzau Scanpix.