Endnu en embedsmand med bånd til Socialdemokratiet: Klimaministeriet hyrer Dan Jørgensens tidligere pressesekretær

Klimaministeriet har ansat en ny pressechef, Michael Dahl Nielsen, der tidligere har arbejdet for både Joy Mogensen (S) og Dan Jørgensen (S). Han er den seneste i en lang række ansættelser af ministerielle pressechefer med tråde til Socialdemokratiet.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen er den seneste af en lang række ministre, har fået ny pressechef med bånd til Socialdemokratiet. Her i selskab med statsminister Mette Frederiksen, som selv vakte opsigt ved at hente sin tidligere stabschef og særlige rådgiver Martin Rossen fra en stilling i Socialdemokratiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har fået en ny pressechef i form af Michael Dahl Nielsen.

»Jeg er super stolt over at få lov til at tage en tørn i klimaets tjeneste. Vigtigere sag skal man lede længe efter,« skriver Michael Dahl Nielsen på LinkedIn, efter at han 1. august tiltrådte som ny pressechef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Det er en gammel kending af Socialdemokratiet, der nu får ansvaret for ministeriets pressearbejde.

Michael Dahl Nielsen har tidligere arbejdet som pressesekretær for netop Dan Jørgensen, da denne var fødevareminister i Helle Thorning-Schmidts regering.

Siden har Michael Dahl Nielsen arbejdet som pressechef i Roskilde Kommune under den daværende socialdemokratiske borgmester Joy Mogensen. Da hun skiftede borgmesterkontoret i Roskilde ud med ministerkontoret i Kulturministeriet, fulgte Michael Dahl Nielsen med og fik ansvaret for Kulturministeriets enhed for politik og kommunikation.

En stilling, som han fratrådte i januar 2021 med henvisning til det store arbejdspres.

En skare med bånd til Socialdemokratiet

Dermed bliver Dan Jørgensen den seneste af en lang række ministre, der siden regeringens tiltrædelse i 2019 har fået ny pressechef med bånd til Socialdemokratiet.

Allerede i oktober 2019, fire måneder inde i Socialdemokratiets regeringsperiode, var de første seks pressechefer skiftet ud med nyansatte med forbindelser til enten Socialdemokratiet eller en socialdemokratisk minister.

Og da Skatteministeriet gjorde status for to måneder siden, havde kun tre ministerier ikke har fået en ny kommunikations- eller pressechef, mens de resterende 19 ministerier under statsminister Mette Frederiksens (S) regeringstid alle har ansat én eller to nye kommunikations- eller pressechefer; hvilket samlet beløber sig til 27 nyansættelser.

Blandt de seneste eksempler blev Mads Hersbøll i juni ansat som pressechef i Beskæftigelsesministeriet. Han har i mange år været aktiv i DSU og Socialdemokratiet, og han stillede op for Socialdemokratiet til Europa-Parlamentet i 2019.

»En svær stilling, hvis man ikke er professionel socialdemokrat«

Den store tilgang af ministerielle pressechefer med bånd til partiet har affødt omfattende kritik, idet pressechefer skal agere som neutrale embedsmænd.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, har afvist kritikken og udtalt til Altinget, at »alle er blevet ansat efter kvalifikationer«, mens flere ministerier over for Berlingske har afvist, at der var tale om politiske ansættelser.

Bekymringen over udskiftningen af regeringens pressechefer blev indledningsvis mest af alt fremført af oppositionspolitikere fra Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti – indtil pressechef i Finansministeriet Sigga Nolsøe forlod posten i 2020 og fortalte offentligt, at »det er en svær stilling at have, hvis man ikke er professionel socialdemokrat«.

Det fik to mangeårige følgere af dansk politik, professor emeritus ved Aarhus Universitet Jørgen Grønnegaard Christensen og professor emeritus ved Københavns Universitet Tim Knudsen, til at vurdere, at Sigga Nolsøes fratrædelse var et bevis på, at Socialdemokratiet var i færd med at ændre embedsværket betydeligt.

Michael Dahl Nielsen overtager jobbet som pressechef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet fra Casper Dall, som er ny politisk redaktør på Avisen Danmark.