Thomas Larsen: Livsfarlig VK-skattestrid

Analyse: Fogh Rasmussen og Bendt Bendtsen bør stoppe det nye skatteopgør.

Hvis ikke Anders Fogh Rasmussen og Bendt Bendtsen hurtigt stopper det nye skatteopgør mellem V og K, risikerer de at ruinere det omhyggeligt tilrettelagte forløb, som ellers har bragt oppositionen i defensiven og givet regeringen et solidt udgangspunkt for et valg.

Når Helle Thorning-Schmidt onsdag og torsdag holder sommergruppemøde i Holstebro og fremægger sin længe ventede plan for, hvordan Liste A vil styrke den offentlige sektor, har hun pludselig fået grund til optimisme.

En ny meningsmåling i Gallup dokumenterer ganske vist, at Socialdemokraterne kun har løftet sig marginalt i forhold til det katastrofale valgnederlag i 2001, men S-formanden ved, at skatteslagsmålet mellem V og K kan udvikle sig livsfarligt for regeringen.

Kun ét døgn nåede statsminister Foghs skatteplan at overleve, inden Bendt Bendtsen gik i medierne med budskabet om, at planen ikke er forhandlet færdig og at skattelettelser også skal komme danskere med høje indkomster til gode.

Dermed er det giftige skatteslagsmål, som Fogh inderligt havde håbet at undgå, en realitet. Og regeringschefen er langt fra uden skyld i, at opgøret er i gang.

De konservative er forbitrede over, at Fogh brugte sit ellers succesfulde sommertræf til at lancere store udspil, uden at regeringspartneren følte sig taget tilstrækkeligt med på råd.

Læs hele Thomas larsens analyse i Berlingske Tidende i morgen om skatteopgøret i regeringstoppen