Store mængder kloakvand ryger ud i Øresund

Store mængder kloakvand ryger ud i Øresund. Det er især et problem i Espergærde, hvor borgerne nu råber op om problemet.

Store mængder kloakvand ryger hvert år ud i Øresund – det får borgere i Espergærde til at råbe op (Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix). Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

500.000 kubikmeter. Så meget kloakvand ryger årligt ud i Øresund ved de lokale kyster i Helsingør Kommune, viser tal fra Forsyning Helsingør – problemet er særlig udtalt i Espergærde, skriver Helsingør Dagblad.

Byens kloaker er nedslidte og har en for lille kapacitet til vandmængderne, der samles ved skybrud og flere dages kraftig regn – her er den eneste mulighed således at lede en del af kloakvandet ud i Øresund, så det ikke løber op i beboelsesområderne. Udover at det ofte giver et rødt flag på stranden i Espergærde, er det også til skade for havmiljøet. Og ifølge Espergærde Byforening, går det alt for langsomt med at løse problemet. Derfor har de taget initiativ til et borgermøde i samarbejde med Helsingør Dagblad torsdag klokken 19.

Af invitationen til borgermødes i Espergærde Byforenings Facebook-gruppe fremgår det, at både professor Stig Markager fra Aarhus Universitet deltager for at tale om konsekvenserne af kloakvand, der udledes i Øresund, og formand for Danmarks-Sports-fiskerforbund, Torben Kaas, gæster mødet.

Borgerne skal presse på politisk for at der kommer fokus på sagen, lyder det fra Keld Olsen, som er formand i Espergærde Byforening til Helsingør Dagblad.

For at løse problemet, kræver det også vilje fra boligejernes side. I store dele af Espergærde er det nemlig sådan, at regnvand og spildevand løber i samme rør. Og de to skal skilles ad, så spildevandet isoleres fra det renere vand. Det skal ske på boligejernes grund, og det kommer også til at koste penge – mellem 30.000 og 100.000 kroner. Borgernes opbakning er stor nu, men Keld Olsen frygter, at motivationen falder, hvis der går for længe.

»Mens man i andre kommuner har kæmpet med, at grundejerne ikke vil betale, så er der faktisk en stor opbakning fra borgerne i Espergærde, som gerne vil bidrage til, at vi får rent vand i Øresund,« siger Keld Olsen til Helsingør Dagblad.

Forsyning Helsingør har præsenteret en »Masterplan for spildevand og regnvand i Espergærde« for at løse problemet med spildevand i kommunen. Men tidshorisonten er lang, og arbejdet forventes afsluttet i 2058, fremgår det af planen.

Ifølge planen vil adskillelse af regnvand og spildevand give bedre havmiljø og badekvalitet.