Stadig flere kvinder bliver aldrig mødre

Barnegråd og barnelatter er blevet sjældnere hos de danske kvinder. Andelen uden børn er røget i vejret de seneste 15 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Andelen af kvinder, der aldrig får børn, er stigende i Danmark. I 2011 kunne 13,1 procent af Danmarks 49-årige kvinder ifølge Danmarks Statistik ikke kalde sig »mor«. 15 år forinden - i 1996 - var det kun 9,5 procent, skriver Kristeligt Dagblad.

Selv om andelen af barnløse kvinder kan ikke forklare det voldsomme fald i børnetallet, vi ser i disse år, er tendensen klar. Det påpeger Hans Oluf Larsen, lektor emeritus i demografi ved Københavns Universitet.

- Der er en meget markant andel af kvinder, der ikke får børn. Tallene kan ikke fortælle os, om det er frivilligt eller ufrivilligt. Men tiden løber let fra mange kvinder i dag, siger han til Kristeligt Dagblad og fortsætter:

- Først tager de en uddannelse, og så skal de ind på arbejdsmarkedet. Og når man er omkring 35 år, skal man til at gøre noget ved det. Og nogle kan så ikke få børnene, når det kommer dertil. Mens andre har valgt en anden livsform, forklarer han.

Ifølge Danmarks Statistiks udgivelse »Kvinder og mænd 2011« er andelen af kvinder med lange videregående uddannelser relativt høj blandt de barnløse kvinder, nemlig 16,9 procent mod kun 10 procent barnløse blandt kvinder med erhvervsfaglig og mellemlang videregående uddannelse.

- Man skal ikke altid tage det som et udtryk for, at de kvinder ikke vil have børn. Og vi mangler faktisk forskning i, hvorvidt de barnløse kvinder overhovedet har været i et parforhold, hvor børn har været aktuelt. Vi lever jo i det, man kalder ’serielt monogami’, ofte med flere lange parforhold, og der kan være mange overvejelser og beslutninger omkring, hvorvidt man har mødt ’mister right’, siger professor ved Institut for Sociologi på Aalborg Universitet Lisbeth B. Knudsen og fortsætter:

- Hvis man er i et forhold, der slutter, når man er i slutningen af 30’erne og så skal til at finde en ny partner, der også er klar til at have børn, kan man være blevet indhentet af tiden.

Gennemsnitalderen for førstegangsfødende er steget støt de seneste tyve år, og blandt de 34-årige havde 26,4 procent endnu ikke børn i 2010. For 15 år siden var det kun 17,5 procent af kvinderne i samme alder, der ikke havde fået børn.

BNB