Sommeren blandt de 25 værste

Sommeren 2012 sniger sig ind på Top 25 over de værste danske somre siden 1920.

ARKIVFOTO. Siden 1920, hvor man begyndte at føre statistik over vejret herhjemme, har vi haft 67 somre, der var bedre. Men dog også 24, der var dårligere. Her turister på søen i Tivoli. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Sommeren er forbi nu, og den nærmest fløj af sted. Tomhændet står vi tilbage og kan slet ikke følge med,« synger C.V. Jørgensen i sin syregrønne evergreen "Sæsonen Er Slut".

Og teknisk set er sommeren lige slut, selv om vi måske hverken har gemt shorts eller sandaler væk endnu. På Danmarks Meterologiske Institut (DMI) starter sommeren nemlig 1. juni og slutter 31. august, så sommeren sluttede i går, mens vi i dag har taget hul på efteråret.

Ikke overbevisende sommer

Og hvordan var den så, sommeren?

Det kan bondemanden, windsurferen og strandløven sikkert tale længe om uden at blive enige. Men hvis alle vi andre kan aftale, at en god sommer er varm, fuld af solskin og ikke al for regnvåd, så har sommeren 2012 ikke været al for overbevisende.

Siden 1920, hvor man begyndte at føre statistik over vejret herhjemme, har vi haft 67 somre, der var bedre. Men dog også 24, der var dårligere.

Og hvordan regner man så det ud?

DMI har et sindrigt system, hvor de giver point i forskellige kategorier. Og det gør altså 2011 til en lidt bedre sommer end 2012, selv om der faldt mindre regn (257 millimeter mod 64 millimeter mere i 2011, bl.a. under det historiske skybrud), og selv om det blev til 618 solskinstimer, hvilket er 45 flere end sidste år. Men bl.a. fordi gennemsnitstemperaturen på 15,1 graders celsius er 0,8 pct. lavere end sidste år, er denne sommer vurderet værre end sidste.

De bedste somre siden 1920 har været 1947 og 1975.