»Søren er jo en rockstjerne. Når han kommer til et møde i Jylland, bliver han hyldet«

Hvorfor gik det så godt for Venstre ved EP-valget, og hvad kommer det til at betyde for folketingsvalget. Dét giver Jan E. Jørgensen, EU-ordfører for Venstre, sin vurdering af i dagens episode af podcasten »90 mandater«.

Søren er jo en rockstjerne. Når han kommer til et møde i Jylland, bliver han hyldet, vurderer Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen om valgets store stemmesluger Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Der er ingen tvivl om, at Søren Gade har trukket en pæn del af læsset i Venstres bemærkelsesvædigt gode valg til Europa-Parlamentet, hvor han især vest for Storebælt har trukket store stemmetal. Og det er der en god forklaring på, vurderer Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen i mandagens episode af Berlingskes politiske podcast 90 mandater, der udkommer alle hverdage frem mod valget 5. juni.

»Søren er jo en rockstjerne. Når han kommer til et møde i Jylland, bliver han hyldet. Søren er utrolig folkelig og jovial og elskelig og en, der samler rigtig mange personlige stemmer,« siger Jan E. Jørgensen.

Han vurderer, at Venstre er lykkedes med at ramme nogle tendenser, som vinder genklang hos et stort antal vælgere.

»Vi taler varmt om det europæiske samarbejde, og det tror jeg, at der er en kæmpe klangbund for. Vi har haft en periode, hvor EU er blevet talt ned, og man har gået og ledt efter håret i suppen og brokket sig over alle mulige småting som kanelsnegle og lakridspiber og krumme agurker.

Nu med briternes afstemning om Brexit, hvor de så har meldt sig helt ud, så har det været et wake up call, hvor mange har set, at det godt kunne være, at vi skulle brokke os lidt mindre og kigge på alt det positive, som EU rent faktisk har leveret,« siger Jan E. Jørgensen til programmets vært Nynne Bjerre Christensen.

Hvad kan I bruge denne sejr til op til folketingsvalget?

»Det giver os da et boost hen til det næste valg. Jeg kunne mærke det i går aftes. Det skal man ikke underkende værdien af«.

Resultatet er godt for Venstre, men det er jo ikke godt i forhold til folketingsvalget, for der ser det jo ud som om, at folk har rykket sig mod de røde.

»Der ser du også en ny orientering af politikken, hvor det ikke giver samme mening at tale om rød og blå blok længere. Hvis vi forestiller os, at Stram Kurs og Nye Borgerlige kommer ind, så har vi mindre til fælles med dem, end vi har med Alternativet. Sådan er det jo,« siger Jan E. Jørgensen.

I dagens podcast giver Berlingskes samfundsredaktør Bent Winther også sin udlægning af »valgets tale«, og hvordan den midte, som Løkke med sit tilbud om en SV-regering rakte hånden ud mod, har vundet stort. Dette har givet statsministeren en helt ny platform, lyder vurderingen.