Socialdemokratiet vil hjælpe misbrugere med nyt tiltag – men risikerer at gå bagmændenes ærinde

Socialdemokratiet foreslår at give de mest udsatte misbrugere et ID-kort, så de slipper for at blive visiteret og sanktioneret i særlige straffri områder. Politiforbundet frygter, at ID-kort udnyttes af bander og pushere.

Mændenes Hjem på Istedgade i København er et af de steder, hvor stofmisbrugere samles. Her kan de finde ly for natten og få hjælp og behandling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Misbrugere skal have lov til at være i fred – og politiet skal bruge kræfterne på andre opgaver.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiet, der foreslår at udstyre de mest udsatte misbrugere med et ID-kort. Kortet skal sikre, at misbrugerne kan undtages fra almindelige sanktioner såsom bøder og konfiskering, hvis de bliver pågrebet i de udvalgte straffri områder. Det skriver DR.

»Vi synes, politiet skal bruge deres kræfter på bagmænd og pushere. Ikke på de allermest udsatte misbrugere. Derfor foreslår vi i dag at indføre et ID-kort, så narkomaner ikke skal jages rundt af betjente, der har så mange andre og svære opgaver. De skal have hjælp i stedet«, skriver partiformand Mette Frederiksen på Facebook.

Men der er netop risiko for, at bagmænd og pushere går fri, hvis misbrugere udstyres med et ID-kort, siger formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, til DR:

»Jeg kunne (...) rigtig godt forestille mig, at det kunne blive en slags hælervare for pushere, der, hvis de får fat i sådan et kort, jo nærmest får frit spil til at have narko på sig«.

Claus Oxfeldt frygter ligeledes, at misbrugere med et ID-kort risikerer at blive tvunget til at sælge narkotika på vegne af eksempelvis bander.

Opbakning fra Liberal Alliance

Det er kommunen, der skal udstede ID-kortet, som skal gælde i de såkaldte straffri zoner, som blev indført på blandt andet Vesterbro i København i 2017.

I de straffri områder kan misbrugere være i besiddelse af narkotika til eget forbrug uden at få tildelt en bøde. Men politiet er ikke gode nok til at efterleve den regel, mener Socialdemokratiet – og derfor er der behov for at udstyre misbrugerne med et konkret bevis på, at de som udgangspunkt er fritaget.

Socialdemokratiet oplyser til Berlingske, at ID-kortet skal kunne udstedes, hvor der er behov for det, men at udspillet først og fremmest er møntet på Vesterbro.

Forslaget møder opbakning fra Liberal Alliance i København, som ønsker at gå videre endnu. Alex Vanopslagh (LA) siger til Berlingske:

»Jeg synes, det er et glimrende udspil fra Socialdemokratiet. Vi skal afkriminalisere brugen af stoffer, og jeg så gerne, at de straffri zoner gjaldt i hele landet. Man har før forsøgt sig med en strategi, hvor man straffer misbrugere i stedet for at hjælpe dem, og jeg har svært ved at se evidensen for, at det virker. Så der er brug for et paradigmeskifte.«

På Vesterbro kunne formand for Vesterbros Lokaludvalg, Thomas Egholm, godt tænke sig, at man snarere prioriterede at hjælpe misbrugerne, hvis misbrug ofte går hånd i hånd med psykiske sygdomme. Han mener, at et ID-kort godt kan blive et fripas til »at gå i hundene.«

»Jeg kunne håbe, at vores socialpolitiske visioner var lidt større end det her. Det er ikke fordi, det er en dårlig idé, men det er ikke et socialfagligt tilbud. Det er det, Vesterbro har brug for – nogle socialfaglige og socialpsykologiske tilbud, så stofmisbrugerne i højere grad kan søge hjælp,« siger han til Berlingske.

Initiativet med ID-kort er en del af en række udspil i forhold til misbrugere fra Socialdemokratiet.

Partiet foreslår også at oprette et nyt krisecenter på Vesterbro i København, ligesom det ønsker at fritage de allermest udsatte misbrugere for krav og sanktioner i kontanthjælpen. Tilbud om døgnbehandling til hjemløse med misbrug og gratis tandpleje til de mest udsatte er også en del af forslaget.