Slip for skidt og kemi i regntøjet

Fluorerede stoffer, som blandt andet bruges i udendørstøj, er problematiske, lyder det fra Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Fluorstoffer kan blandt andet findes i regntøj samt noget emballage, mad- og bagepapir. Scanpix/Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

København. Når regntøjet afviser vand, smuds og snavs, kan det være fluorstoffer, som udgør skjoldet mod regn og rusk.

Fluorerede stoffer gør tekstiler åndbare, vandtætte og vandafvisende og bruges derfor ofte i sports- og udendørstøj.

Men selv om fluorerede stoffer er effektive, er de svære at nedbryde i kroppen og naturen. Flere af dem mistænkes også for at være blandt andet hormonforstyrrende, skriver Miljøstyrelsen på sin hjemmeside.

- Det er ikke direkte farligt at tage tøj på, der er imprægneret med fluorstoffer. Men fordi stofferne ikke nedbrydes i miljøet, og nogle kan ophobes i levende organismer, anbefaler vi at styre uden om tøj imprægneret med fluorstoffer, siger kontorchef i Miljøstyrelsens Kemikalieenhed Isabelle Navarro Vinten på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Det råder Forbrugerrådet Tænk Kemi også til. Derfor bør man altid spørge forhandleren eller producenten, inden man investerer i nyt regntøj, lyder det fra projektchef fra Forbrugerrådet Tænk Kemi Claus Jørgensen.

Producenter, der ikke bruger fluorstoffer, oplyser det ofte ved at markere regntøjet som "PFC-fri", "fri for fluorstoffer", "fluorfri", "fluorocarbon free", "fluorine free" eller "free of PFOA".

- Typisk er det noget, producenterne gerne gør en dyd ud af at fortælle, hvis de ikke bruger, for mange er blevet opmærksomme på, at stofferne er problematiske, siger Claus Jørgensen og tilføjer:

- Dog har vi oplevet, at produkter markedsført "free of PFOA" alligevel indeholdt fluorstoffer. Man kan ikke se på tøjet, om det er behandlet med det eller ej. Det står heller ikke altid inde i tøjet eller på vaskelabelen.

Miljøstyrelsen og Forbrugerrådet Tænk står bag siden og appen Tjek Kemien, hvor man kan skanne stregkoden på et produkt og spørge ind til, om der er uønskede stoffer i - herunder fluorstoffer.

Indeholder et produkt stoffer fra EU's liste over særligt problematiske kemikalier i mængder over 0,1 procent, har forhandleren pligt til at oplyse spørgeren om det inden for 45 dage.

I Tjek Kemien-appen er en del produkter allerede undersøgt og registreret. Er produktet, man skanner, i databasen, får man svaret med det samme.

Selv om man køber regntøj uden de effektive, men problematiske fluorstoffer, kan man sagtens selv give det en mere afvisende barriere ved at imprægnere det selv.

- Man skal selvfølgelig imprægnere med fluorfri stoffer, siger Claus Jørgensen og anbefaler at bruge en pumpespray.

- Det er vigtigt at imprægnere udenfor. Sprayer man indenfor, kan man få det i lungerne, for det kommer ud i meget fine partikler.

/ritzau fokus/