»Skuddet ramte 10 centimeter over mit hoved«

Skuddene bragede ind gennem vægge og vinduer, fortæller beboere i Taastrupgård om det voldsomme opgør tirsdag aften, hvor mindst 75 skud blev sendt i alle retninger. Et mirakel, at ingen blev ramt, siger politiet.

Da en gruppe unge mænd tirsdag aften skød omkring sig i Tåstrupgård-bebyggelsen, ramte de Mahmood Mangals vindue på anden sal. Kuglen fortsatte ind i væggen i stuen, hvor den stadig sidder. Der ligger også stadig glasskår på gulvet, for politiet har bedt familien om ikke at røre noget.

»Jeg troede først, det var fyrværkeri, men efter 10-12 brag kunne jeg regne ud, at det var skud,« fortæller Mahmood Mangal.

Mahmood Mangal gik hen til altandøren for at se, hvad der skete udenfor, da skuddet ramte gennem ruden 10 centimeter fra hans hoved.

Han og hans lille familie har boet i Tåstrupgård i 11 år og har aldrig været utrygge. Han er tidligere officer i den afghanske hær, så han er »vant til at høre skud«.

»Men jeg regnede ikke med, at jeg skulle opleve det her i Danmark. Jeg tænkte kun på min lille søn, der sad i sin stol foran vinduet,« siger Mahmood Mangal.

På stierne og parkeringspladsen foran boligblokken er der spor efter politiets efterforskning. Hvide kridtcirkler på jorden, hvor politiet har fundet tomme patronhylstre. På vinduer og altaner i boligblokken markerer orange pile, hvor skuddene ramte. En gruppe unge fyre følger fra parkeringspladsen politiets og pressens tilstedeværelse tæt.

En kvinde, der ikke ønsker sit navn frem af frygt for konsekvenserne, fortæller, at hun så en laserstråle på væggen i det værelse, hvori hun befandt sig, da skuddene lød. Da det snart er nytår, troede hun først, at det var fyrværkeri. Ude fra altanen kunne hun derimod se mænd, der skød og kørte væk i biler.

I den tid, hun har boet i Tåstrupgård, har der været fredeligt, men inden for de seneste par måneder har der ifølge kvinden jævnligt lydt skud i området.

Selv om der blev affyret mindst 75 skud, har flere beboere i området først hørt om skyderiet onsdag morgen.

»Det er uhyggeligt, at det kommer så tæt på. Jeg tror, det må være nogen udefra, for normalt er her meget stille og roligt,« siger Betina Gellet, der bor længere nede i området og derfor ikke hørte skyderierne.

Låg på
I går eftermiddags holdt repræsentanter fra politi, boligselskab og kommune pressemøde om tirsdagens »meget kedelige episode«, som Høje- Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), kaldte det.

Efterforskningsleder fra Københavns Vestegns Politi Bent Isager-Nielsen siger, det er et mirakel, at ingen blev ramt af de mange skud.

»Det er helt tilfældigt, at det skete i Tåstrupgård. Der er ikke skudt efter beboerne. Der er tale om skud mellem to grupperinger,« siger Bent Isager-Nielsen.

Tåstrupgård har tidligere været plaget af megen kriminalitet blandt områdets unge, men gennem et tæt samarbejde mellem politi, kommunen og boligselskabet er kriminaliteten nu på niveau med resten af Storkøbenhavns. Der har blandt andet været SSP-medarbejdere i området allerede 20 minutter efter skuddramaet for at skabe et overblik over situationen og »lægge låg på de unge«.

»Vi er imponerede af, hvordan de unge har håndteret situationen. Der har ikke været slagsmål eller unge, der kastede sten efter politiet. Så de har kunnet passe deres arbejde i ro og mag,« siger Stig Bo Kristensen, beboerrådgiver i Taastrupgård.