Skudopgør uden hensyn til de lokale

Politiet kan stadig ikke sige noget om motivet for de 75 skud, der tirsdag aften blev affyret mod Tåstrupgård-bebyggelsen. Når de kriminelle netværk løsner skud, er det ofte tilfældigt, hvor og hvornår det sker, men det er langtfra tilfæl

Politiet undersøgte i går skudhullerne i en altan i nummer 21 i Tåstrupgård efter skudopgøret uden for bebyggelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

75 skud affyret i løbet af få minutter.

I tirsdags var det virkelighed i den tætbeboede bebyggelse Tåstrupgård i Høje- Taastrup. Ved ni-tiden om aftenen kom fem biler kørende ind på parkeringspladsen foran en af boligblokkene, flere personer steg ud og gik straks løs med skydevåben.

Politiet har efterfølgende fundet 75 patronhylstre af forskellig slags, der stammer fra minimum tre forskellige våben. Skuddene har ramt både døre, karme og vinduer på flere etager i den pågældende boligblok. Politiet kalder det derfor også »mirakuløst«, at ingen kom alvorligt til skade under det dramatiske skyderi.

Præcis hvilket motiv, der ligger bag skudepisoden, kan Københavns Vestegns Politi ikke sige noget om på nuværende tidspunkt – og der er endnu ingen anholdte i sagen.

Tidligere har lignende scenarier med skudsalver imidlertid udspillet sig i boligkvarterer eller på åben gade i København, Greve, Hundige, Ishøj osv. – og noget tyder på, at lokaliteterne ofte kun spiller en mindre rolle, når det kommer til kriminelle netværks rivalisering, lyder det fra flere sider.

»Vi har haft mange skud­episoder i år, og ved mange af dem er det helt tilfældigt, hvor skuddene falder. Det er et spørgsmål om, hvor modparten, som man vil skyde mod, befinder sig,« forklarer politiinspektør Bent Isager-Nielsen fra Københavns Vestegns Politi.

Klart signal
Han tilføjer, at politiet i denne sag efterforsker bredt for at undersøge, om skyderiet hænger sammen med personer, der bor i Tåstrupgård. Tidligere har man set eksemp­ler på skyderier, der er rettet direkte mod en person eller en bopæl for at sende et soleklart signal, eksempelvis i forbindelse med gæld eller andre udeståender.

»I stedet for et vink med en vognstang, så bliver det et vink med en pistol,« siger Bent Isager-Nielsen.

Hos Københavns Politi giver chefkriminalinspektør Per Larsen samme vurdering.

»Jeg tror umiddelbart, det er relativt tilfældigt, hvor bomben springer. Hvis man ser bort fra de situationer, hvor de går direkte efter en bopæl, så er det målrettet personer, men tilfældigt i forhold til, hvor de mødes, eller hvor de skal hen. Vi har set det på Christiania, på restaurationer og på gaderne,« forklarer han.

I visse tilfælde kan hårdkogte opgør dog også bunde i mere lokale konflikter, fortæller politiinspektør Magnus Andresen fra Midt- og Vestsjællands Politi. Her har man i den senere tid oplevet en række skudepisoder, blandt andet i bebyggelsen Askerød i Greve. Ifølge ham har skyderierne to dimensioner – på den ene side kan det handle om relationer til de organiserede kriminelle grupperinger som eksempelvis Black Cobras, men på den anden side eksisterer der en række lokalt forankrede konflikter, eksempelvis mellem nogle bestemte familier.

»Det er både og. Vi ser sager, der handler om, at man ikke kan udstå synet af hinanden, og hvis man løber på hinanden på et gadehjørne, kan det resultere i, at man tænder fuldstændig af, hvilket betyder, at der gribes til våben. Men nogle sager er relaterede til de kriminelle miljøer, hvor man har en interesse i at udkæmpe sine modstandere og manifestere sig,« forklarer politiinspektør Magnus Andresen.