Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det er første læseferiedag for folkeskolernes 9. klasses elever. Den næste måned står på repetition af danske noveller og matematiske formler op til afgangsprøverne. Men læseferie og prøver tager alt for lang tid, mener næsten seks ud af ti skoleledere ifølge en rundspørge fra Berlingske.
Skolelederforeningen mener, at man helt skal droppe den lange læseferie og i stedet indføre prøver som en del af undervisningen op til sommerferien.
Danske Skoleelever er positive over for forslaget.
- Jeg synes faktisk, det er en meget god ide. Vi kan sagtens sætte os ind i skoleledernes ønske om at integrere prøverne bedre i undervisningen i stedet for at have en skarp opdeling mellem undervisning og prøvetid, siger formanden for folkeskoleeleverne, Vera Rosenbeck, til Berlingske Nyhedsbureau.
Men prøverne skal ikke nødvendigvis ligge lige før sommerferien, påpeger hun.
- Vi kunne godt tænke os, at man ikke bare lagde alle prøverne i en klump sidst på året. I stedet for kunne man for eksempel lægge en afgangsprøve i december, og så har man noget forberedelsestid op til den, hvor man ikke har undervisning, siger Vera Rosenbeck, der mener, at det er tid til helt at nytænke afgangsprøverne.
- Vi vil gerne væk fra den mærkelige form for »læse op og repetér«-prøver, så man i stedet gik til prøver, der var mere reflekterende. Vi kunne godt tænke os et forløb med projektopgaver, hvor man får et emne inden for et eller flere fag, som man så skal reflektere over og finde nye vinkler på, siger elevernes formand.
Formanden for Skolelederforeningen, Anders Balle, lægger også op til nytænkning af prøverne.
- Der er alt for meget bureaukrati forbundet med de mundtlige prøver, der jo ikke har en egentlig betydning ud over, at de kan være motiverende for eleverne. Vi bruger rigtig mange ressourcer på censorer, som vi kunne anvende bedre, siger Anders Balle til Berlingske.
Efter sommerferien går politikerne i gang med at forhandle et nyt folkeskoleforlig.