Skandaler vælter ud af landets største a-kasse

Siden 2014 har Akademikernes A-kasse hvert år købt vin for mere end en kvart million. Hos samme vinhandler. Samfundets spidser har holdt private vinfester. For medlemmernes penge. Og private venner fået lukrative opgaver. Akademikernes A-kasse er udadtil en stor succes. Dette er forløbet om bagsiden.

Her er noget af den indkøbte vin, som Akademikernes A-kasse fandt i a-kassens lokaler, da sagen begyndte at rulle i september 2018. Bemærk, at nogle af vinmærkerne på billedet lige præcis er dem, der udløser bonuspoint til en eksklusiv rejse til Sydafrika i 2020 hos a-kassens udvalgte vinhandler i Aalborg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Resumé:

Private vinfester, eksklusive rejser, enorme vinindkøb, betændte sponsorater og vennetjenester - betalt af medlemmernes penge. Det lyder som noget fra den henfarne Farum Kommune. Det er det ikke. Det er landets største a-kasse set indefra i 2018.

I efteråret 2018 blev den administrerende direktør for Akademikernes A-kasse, Michael Valentin, hjemsendt og senere afskediget. Ekstra Bladet fortalte i flere artikler, at der kunne være tale om en række opsigtsvækkende forhold, som blandt andet involverede vin i store mængder. Berlingske har undersøgt den bagvedliggende historie. Hvorfor var direktøren reelt blevet afskediget? Med afsæt i en lang række af sagens underliggende dokumenter har vi afdækket et højst spektakulært forløb.

Konsekvenser:

Sagen er blevet behandlet en af advokat, og tilsynsmyndigheden Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) kulegraver forløbet.

Den tidligere direktør Michael Valentin er afskediget og meldt til politiet for uretmæssige vinrejser og vinfester. En konstitueret direktør og a-kassens sekretariatschef er fratrådt, mens bestyrelsesformand Allan Luplau og to næstformænd har varslet deres afgang.

Derfor skal du læse artikelserien:

Artikelserien handler om, hvordan man forvalter andres penge. I dette tilfælde medlemmerne af Akademikernes A-kasse. Artiklerne handler også om arbejdskultur. Hvad det gør ved medarbejdere og en hel organisation, når topledelsens kompas er begyndt at snurre til den forkerte side. Artikelserien handler også om magt. Hvordan man opnår magt, hvordan man forvalter magt.

Her et udpluk fra artikelserien:

Vinfester, esklusive vinrejser og enorme vinindkøb på a-kassens regning. Det kan du læse om her.

Betænkelige sponsorater doneres, heriblandt sekscifrede beløb til Folkemødet hvert år, selv mens direktør Michael Valentin havde en åbenlys dobbeltrolle. Det kan du læse om her.

Private venner hyres ind til lukrative opgaver. Eksempelvis fik en kunstner knap 600.000 kroner for at dekorere væggene i a-kassen. Det kan du læse om her.

Kunne Michael Valentin slippe afsted med sine dispositionen, uden at den øvrige topledelse kendte til det. Det kan du læse om her.

Har topledelsen i Akademikernes A-kasse været ærlig om forløbet over for myndighederne? Det kan du læse om her.

Sagen tog noget af en drejning, da sagens dokumenter også viste, at Akademikernes A-kasse i 2015 havde fået særbehandling af oppositionsleder Lars Løkke Rasmussen og Venstre efter at have doneret 50.000 kroner til Løkkefonden. Det kan du læse om her.

Læs mere:

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.