Store vinindkøb, våde middage og eksotiske rejser: »Det ligner returkommission«

Det vakte forundring, da Michael Valentin blev sendt hjem fra sin stilling som administrerende direktør i Akademikernes A-kasse. Berlingske kan nu afsløre forløbet bag sagen i landets største a-kasse - en sag om et stort vinforbrug, våde middage i privaten og dyre vinrejser.

Michael Valentin fotograferet i 2002, da han udgav sin debatskabende kritiske bog om fagbevægelsen, »Bare det holder min tid ud«. Fold sammen
Læs mere
Foto: THORKILD AMDI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opdatering: I december 2019 kom det frem, at hverken Københavns Politi eller Rigsadvokaten havde fundet grundlag for at rejse tiltale – og der blev derfor aldrig rejst en straffesag mod tidligere direktør i Akademikernes A-kasse, Michael Valentin. Læs mere her.

Han blev kendt i offentligheden for sin krasse kritik af fagbevægelsens pengespild og pamperi. Nu er Michael Valentin selv blevet tvunget til at fratræde som direktør i landets største a-kasse, Akademikernes A-kasse, og er centrum i en sag om overforbrug og mulige strafbare forhold. En sag, der ikke blot involverer a-kassens bestyrelse, men har tråde til landets magtcirkler.

27. september i år blev 51-årige Michael Valentin afskediget med øjeblikkeligt varsel fra sin stilling som administrerende direktør i Akademikernes A-kasse (AKA). Faktisk blev han, kan Berlingske nu fortælle, allerede 17. september sendt hjem, fik forbud mod at kontakte kolleger og komme i a-kassens bygning, mens hans adgang til email og andre servere blev lukket.

Årsagen til fyringen blev mørklagt af AKAs bestyrelse og direktion. I Ekstra Bladet kunne man læse om »regulær panik i bestyrelsen og ledelsen«.

Ingen har udadtil besvaret spørgsmålet: Hvorfor skulle Michael Valentin fyres?

Valentin har i sine syv år som direktør ellers været en succes. Han har gennemført en fusion med Ingeniørernes A-kasse. Antallet af medlemmer voksede under ham fra 160.000 til over 233.000. Han styrede a-kassen gennem beskæftigelsesreform og dagpengereform - umiddelbart med glade og tilfredse medarbejdere bag sig. Og i 2017 blev AKA kåret som Danmarks 10. bedste arbejdsplads. Økonomien blev beskrevet som »sund«. Egenkapitalen voksede.

Michael Valentin er blevet beskrevet som manden med Danmarks største netværk, og i 2016 fik han yderligere et personligt skulderklap, da han blev udnævnt til bestyrelsesformand for det årlige Folkemødet. Nu skulle han stå i spidsen for det populære arrangement i Allinge på Bornholm.

Så hvorfor blev Valentin sendt hjem?

5. oktober i år skrev Michael Valentin selv i et opslag på Facebook, at »det er klart, at en pludselig exit som min skaber spekulationer og gisninger om, hvorvidt jeg har taget af kassen eller på en ansat. Det har jeg ikke! ;-) I mandags satte vi punktum i sagen, og vi indgik en aftale om fratrædelse. Der har selvfølgelig ikke været tale om forhold af strafbar karakter eller berigelse,« begrundede Valentin.

Om der er tale om strafbare forhold, er fortsat et åbent spørgsmål.

I de knap to måneder, der er gået siden hjemsendelsen af Valentin, er det kommet frem - primært i Ekstra Bladet - at det var et medarbejdertip om økonomiske uregelmæssigheder, som førte til afskedigelsen. Tippet fik a-kassen til at iværksætte en intern advokatundersøgelse.

Den er nu afsluttet. Tirsdag i denne uge skrev bestyrelsesformand for Akademikernes A-kasse, Allan Luplau, i en pressemeddelelse, at der øjeblikkeligt vil blive strammet op på økonomiske procedurer og indført en whistleblower-ordning i a-kassen. Og at bestyrelsen havde været »på sikker juridisk grund, da den nu tidligere direktør blev afskediget«. Mere præcis ville Luplau ikke være, fordi det handlede om »personalesager«. Han understregede, at »hverken bestyrelsen, formandskabet eller den tilbageværende ledelse kan drages til ansvar for de forhold, som førte til afskedigelsen.«

Men sagen er ikke slut.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) under Beskæftigelsesministeriet fører blandt andet tilsyn med A-kasser og er i gang med sin egen undersøgelse af sagen med hjælp fra Kammeradvokaten. Og siden sit opslag på Facebook 5. oktober har Michael Valentin oplyst til Ekstra Bladet, at a-kassen har meldt ham til politiet.

Ifølge Valentin selv drejer politianmeldelsen sig om, at han skulle have modtaget returkommission i form af en klækkelig rabat på dyre vinrejser, som a-kassens faste vinleverandør arrangerede.

Berlingske har læst en række hidtil hemmeligholdte dokumenter fra a-kassen, som afslører, hvordan det mulige misbrug er foregået, og som giver et kig ind i private vinfester. Eksperter, som er blevet præsenteret for indholdet, vurderer, at der kan være tale om strafbare forhold.

Vinrejserne først. Ifølge dokumenterne har Akademikernes A-kasse haft et betragteligt vinindkøb de senere år, og den faste leverandør er Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg. Frem til 2013 lå det årlige vinindkøb i Akademikernes A-kasse til blandt andet receptioner og vingaver på omkring 90.000 kroner om året.

Fra 2014 skete der noget. Den årlige udgift til vin steg til det tredobbelte og har i alle årene siden ligget over en kvart million. Alene i 2016 rundede udgiften til vin 350.000 kroner. I 2018 frem til Michael Valentins afskedigelse i september blev der købt vin for 256.000 kroner.

Alene i Valentins sidste måned som direktør - i september 2018 - blev der indkøbt 1.020 flasker vin til en samlet sum af 129.023 kroner.

Den regning er i sig selv en historie.

Californien, Chile, Argentina, Sydafrika

Vinrejserne, der har ført til politianmeldelse af Valentin, blev ifølge de interne dokumenter udløst af en bonusordning hos vinhandleren i Aalborg. Og mistanken går på, at Michael Valentin brugte a-kassens bonus til private vinrejser. Ifølge de interne dokumenter har Valentin været ganske opmærksom på bonusrejserne. I 2017 bad han i forbindelse med et indkøb af 440 flasker gavevin vinhandleren om de flasker, som udløste mest bonus. Det var flasker af rød og hvid Quinta til 120 kr. flasken plus moms.

Og de interne dokumenter omtaler flere rejser.

I 2016 gik turen til Californien. I marts 2018 fløj de mod Chile og Argentina. Her fremgår det af en faktura sendt til Valentins privatadresse, at prisen for turen som udgangspunkt var 25.000 kr. pr. person. Men på fakturaen er en optjent bonus på 21.596 kr. blevet fratrukket rejsens slutpris. Vel hjemme fra Sydamerika i år fik Michael Valentin tilbudt en ny vinrejse med Sigurd Müller Vinhandel. Denne gang til Sydafrika i januar 2020 med indlagte besøg hos producenterne Rustenberg, Vriesenhof, Badenhorst og Buitenverwachting.

En betingelse for at deltage på denne tur er, at man skal købe mindst 600 flasker vin fra de fire nævnte producenter. 300 flasker skal købes allerede ved tilmelding. Til gengæld er der en bonus på seks kroner pr. indkøbt flaske. Jo mere man køber, jo billigere bliver rejsen. Det fremgår ikke af sagens dokumenter, om Michael Valentin allerede har tilmeldt sig Sydafrika-turen. Men her bliver den store vinregning, som Akademikernes A-kasse modtog i september 2018, relevant. Regningen på 129.000 kr. for 1.020 flasker vin består nemlig af vin fra lige præcis de fire sydafrikanske producenter, som er nævnt i rejsebetingelserne: Valentin køber 408 flasker Rustenberg, 204 flasker Vriesenhof, 204 flasker Badenhorst og 204 flasker Buitenverwachting til a-kassen.

Michael Valentin har tidligere forklaret Ekstra Bladet, at hans deltagelse på vinrejserne var et udtryk for »sjusk«, men at han havde »handlet i god tro« og ikke havde »været skarp nok på vilkår for deltagelse«.

Valentins privatforbrug og a-kassens indkøb

Det er mildt sagt skæbnens ironi, at Michael Valentin på få uger er gået fra højtrespekteret til politianmeldt.

Arbejdersønnen og cand.scient.’en fra Aalborg ankom i 1996 til København og fik job i fagbevægelsen hos LO og HK. I 2002 katapulterede han sig selv ind på den politiske scene med udgivelsen af det, som Weekendavisen kaldte »ugens suverænt mest omtalte bog«.

Pamfletten »Bare det holder min tid ud« indeholdt Michael Valentins bidende bredside mod fagbevægelsens »rockwool-lag« af bureaukrater, som ifølge Valentin var ude af trit med medlemmernes behov og ønsker, og som i stedet fyrede tid og ressourcer af på kurser, møder, rejser, overforbrug og andet pamperi.

I Berlingske udfoldede han sin kritik i et stort søndagsinterview:

»Som ansat i fagbevægelsen kan du skalte og valte, og hvis ikke du har høj moral, kan du gøre lige, hvad du har lyst til,« sagde Valentin i april 2002 og fastslog:

»Der er ikke hånd i hanke med noget.«

Hånd i hanke havde Valentin til gengæld med vinindkøbet i Akademikernes A-kasse.

Ret usædvanligt var det nemlig den administrerende direktør selv, der i en årrække bestemte, hvilke vine der skulle tilflyde huset. Han varetog selv stort set al kommunikation med sælgeren i Aalborg, som Valentin i øvrigt omgås privat.

I en mail til sælgeren 15. november 2016 skrev Valentin således - i et lunt tonefald:

»Jeg bestemmer, hvad vin, der skal bestilles og købes her i huset«.

Ifølge de interne dokumenter udløste Valentins indkøbsvaner problemer med, hvordan a-kassen skulle regnskabsføre vinene. En tidligere økonomichef har eksempelvis beskrevet, at indkøbene gav »evige problemer med at adskille Michaels privatforbrug af vin [og] a-kassens indkøb.« I februar 2016 måtte økonomichefen via husets køkkenpersonale bede Sigurd Müllers Vinhandel sende separate regninger for Valentins private vinindkøb direkte til Valentin hjemmeadresse og ikke - som det ellers var foregået - indføje Valentins private flasker på a-kassens faktura uden nærmere forklaring.

Vinsmagning er business

En gennemgang af dokumenterne i den ellers hemmeligholdte sag tegner i det hele taget et billede af en direktør, som har haft flydende grænser mellem arbejde og privat.

Hvert forår inviterede Valentin til den traditionelle sommervinsmagning, som seancen omtales, i sit private hjem på Frederiksberg. De indbudte har været mænd fra toppen af organisationer, erhverv, politik og kommunikation. Vinsmagningerne tyder ikke på at have haft et fagligt indhold. Som det hedder i invitationen i foråret 2018:

»For at det hele ikke skal gå op i druk, har jeg allieret mig med chef X (navn udeladt, red.),« skrev Valentin således i invitationen i maj 2018.

Chef X, der lavede snacks, tre retters menu og natmad til Valentins vinsmagninger, er køkkenchefen i Akademikernes A-kasse. Ved flere lejligheder har serveringspersonale fra a-kassen også gået til hånde hjemme hos Valentin. En intern mail til køkkenchefen fra maj i år indikerer, at Valentin lod a-kassen betale for arrangementet:

»I må gerne smide en ordentlig omgang pølser og brød plus ketchup/sennep/remo med, da jeg har [et] privat fodboldarrangement om lørdagen. Betaler selv den del,« skrev han.

Underforstået: De tre retter serveret torsdag 24. maj var ikke for egen regning. At Valentin opfatter sin private vinsmagning som arbejde, bliver tydeligt i en mail fra 22. maj 2018:

»Torsdagens arrangement er business. Lørdag er privat,« skrev han.

Michael Valentin har ikke ønsket at kommentere Berlingskes oplysninger om de private arrangementer.

Løgaske og blomkålscrudité

Også Michael Valentins herremiddag i anledningen af sin 49 års fødselsdag blev tilsyneladende kørt over a-kassens budget, viser interne mails. Fødselsdagen blev fejret efter samme læst som vinsmagningerne: Valentin bad a-kassens køkkenchef om at komme med et bud på en menu. Køkkenchefen foreslog denne gang bær, choko, noget sprødt, noget skum og bobler, rimmet torsk, sennepsfløde, grøn olie, løgaske, blomkålscrudité, dyreryg, gulerod i brunet smør, yoghurtpulver, ristede svampe, gulerodspuré, brændte løg, chokolade mousse, lagkage med det hele. Til natmad: pølser, brød og garni.

Valentin nikkede til pakken - på nær rimmet torsk, som han ikke bryder sig om.

De 31 inviterede var alle mænd og inkluderede adskillige spidser inden for konsulentbranchen, medieverdenen, faglige organisationer og Christiansborg. I en mail godt to uger før fødselsdagsfesten uddybede Michael Valentin konceptet for sammenkomsten:

»Det er herreselskab med god mad og vine. Frankfurtere, dåseøl og Deep Purple til natmad… Bil er en rigtig dårlig kombination med vinsmagning.«

Kort før festen spurgte A-kassens køkkenchef til, hvordan udgifterne skulle behandles.

»Hej Michael. Jeg skal lige høre, Ang. betaling. Firmaet betaler menuen? Du betaler [mødetjeners navn] (200 kr i timen). Du kan bare aflønne mig med et par flasker god vin. Er det sådan, det skal køre?«.

Michael Valentin bekræftede:

»Aftale. Vi bliver ca 30. Kun et afbud.«

Professor Kim Klarskov Jeppesen

»Hvis vinen er købt for dyrt, og han får dyre rejser den anden vej uden at have aftalt det med sin arbejdsplads, så ligner det en sag om returkommission«


Blot tre dage efter denne 49 års fødselsdagsfest reserverede Valentin lokaler, køkkenchef og mødetjenere til sin 50 års fødselsdag året efter. Receptionen blev, som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet, denne gang afholdt i a-kassens egne lokaler.

Ifølge de interne dokumenter løb udgiften til 50 års receptionen op i 360.000 kr. Dertil kom fadøl for cirka 38.000 kr. Ifølge interne mails kan a-kassen ikke finde øl-fakturaen.

Måske mandatsvig og returkommission

Henning Fuglsang Sørensen er lektor i strafferet på Syddansk Universitet. Han understreger, at spørgsmålet om eventuel straf i denne sag skal afgøres af domstolene. Han har fået forelagt udvalgte dele af sagen om Michal Valentins vinkøb, vinrejser og private middage og vurderer, at denne type sager typisk skal afgøres ud fra bestemmelserne om mandatsvig i straffeloven.

»Hvis man har adgang til at købe ting og sager på sin arbejdsplads, og man bruger denne adgang til at foretage privat indkøb, risikerer man at bringe sig på kant med bestemmelserne om mandatsvig i straffeloven,« siger Henning Fuglsang Sørensen.

Om vinrejserne siger han:

»Hvis man har mulighed for at foretage indkøb på sin arbejdsplads og på den måde opnår en bonus, som man bruger i privat sammenhæng, så kan det også være mandatsvig. Medarbejderen får en vinding ud af det, som burde være tilfaldet arbejdsgiveren,« vurderer Henning Fuglsang Sørensen.

Kim Klarskov Jeppesen er professor i revision ved CBS og ekspert i økonomisk kriminalitet. Han sammenligner sagen om vinrejserne med virksomheder, hvor medarbejdere optjener bonuspoint hos flyselskaber. Her kan man kun råde over disse point i privat regi, hvis man har aftalt det på arbejdspladsen.

»Denne sag ser usædvanlig ud, og det ligner klart, at han får nogle uberettigede fordele, som burde være tilfaldet virksomheden,« siger Kim Klarskov Jeppesen.

Han mener, at sagen kan ende i en straffesag om returkommission. Han hæfter sig i særlig grad ved, at det ser ud til, at vinen er købt for dyrt.

»Returkommission betyder, at man får noget under bordet fra leverandøren, når man køber på vegne af sin arbejdsplads. I sager om returkommission har leverandøren ingen interesse i at være konkurrencedygtig, hvorfor priserne som regel ligger over markedsniveau, eller kvaliteten ikke svarer til prisen. Hvis vinen er købt for dyrt, og han får dyre rejser den anden vej uden at have aftalt det med sin arbejdsplads, så ligner det en sag om returkommission. Men det må domstolene naturligvis afgøre,« siger Kim Klarskov Jeppesen.

»YES - jeg kommer«

Bestyrelsesformanden i Akademikernes A-kasse, Allan Luplau, har gennem årene været en hyppig gæst i direktørens private hjem. Ifølge de interne dokumenter har Luplau mindst tre gange takket ja til vinsmagningsaftener, hvor a-kassens kok eller en lærling har lavet mad, og hvor a-kassens serveringspersonale aftenen igennem har serviceret selskabet.

I maj 2016 gik der kun to minutter, fra Michael Valentin sendte et forslag til en dato for vinsmagning ud, til bestyrelsesformand Allan Luplau svarede:

»YES - jeg kommer.«

I foråret 2018 bekræftede Allan Luplau sin vinsmagningsdeltagelse med et »Jeg kommer« og en kindkys-smiley.

Luplau deltog altså i et arrangement, som blev afholdt i private gemakker, som ikke havde noget annonceret fagligt indhold, og med gæster som ikke havde nogen relation til a-kassen - men som Akademikernes A-kasse alligevel betalte helt eller delvist.

Til Ekstra Bladet har Michael Valentin tidligere sagt, at bestyrelsesformanden »selv er sovset ind i det«:

»Bestyrelsen og formanden har været med på hele rejsen, og der har aldrig været et negativt ord om den måde, som vi har lavet netværk og skabt relationer på,« sagde Michael Valentin.

Berlingske ville gerne have Michael Valentins uddybning af, hvad han mente med »sovset ind«, ligesom Berlingske gerne ville have hans kommentar til hvert af de aktuelle kritikpunkter i denne artikel.

Men Michael Valentin siger til Berlingske, at han ikke har flere kommentarer.

»Der er sagt nok i denne sag. Jeg har ikke overskud til det,« begrunder han.

Det er ikke lykkedes at få et interview med Luplau. I en skriftlig henvendelse svarer han ikke på alle Berlingskes spørgsmål, men betoner, at han som én blandt mange gæster har deltaget som privatperson i flere private arrangementer i Michael Valentins hjem på Frederiksberg.

»Det er korrekt, at der ved disse arrangementer har været kantine- og køkkenpersonale til stede fra Akademikernes A-kasse. Jeg har som en selvfølge regnet med, at Michael Valentin havde lavet private aftaler med disse mennesker i forhold til, at de har hjulpet til ved disse private arrangementer i Michael Valentins private hjem. Hverken jeg, det øvrige formandskab eller bestyrelsen i Akademikernes A-kasse har nogensinde været vidende om eller godkendt, at Michael Valentin på a-kassens regning har benyttet A-kassens ansatte til at løse private opgaver i sit private hjem,« skriver Allan Luplau.

Berlingske har for læsevenlighedens skyld tilføjet tegnsætning enkelte steder i de citerede dokumentuddrag.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.